0
(0)

Investițiile în energii regenerabile cresc

Pariurile pe energii regenerabile dau roade: în 2015, investițiile pe plan global în industria combustibililor fosili (cărbuni, petrol și gaze naturale) s-au cifrat la 130 de miliarde USD, în timp ce investițiile totale în industria energiilor regenerabile, atât instalații noi, cât și programe de cercetare și dezvoltare, au ajuns la 286 de miliarde USD.

Deci mai mult decât dublu față de combustibilii fosili, ceea ce ne arată un trend foarte clar: economia bazată pe cărbuni, petrol și gaze naturale a intrat în regres. Cel puțin așa susțin realizatorii studiului Global Trends in Renewable Energy Investment 2016, parte a Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite.

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-1

Acest rezultat este cu atât mai mult de apreciat cu cât în ultima perioadă prețurile foarte mici ale combustibililor fosili părea că vor amenința drastic sectorul regenerabilelor. Totuși, din punct de vedere financiar, investițiile în energii regenerabile aduc un mare plus: sunt eliminate costurile externalizate ale poluării. Care, într-un raport al FMI, se cifrau în 2015 la 5,3 trilioane USD (într-un singur an!).

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-3Prin comparație, investițiile din ultimii 12 ani în sectorul energiilor regenerabile au atins valoarea totală de 2,3 trilioane. În condițiile în care poluarea și afectarea mediului înconjurător sunt la cote insignifiante față de exploatarea și utilizarea cărbunilor, petrolului și gazelor naturale.

La care mai adăugăm și costurile suplimentare pentru bugetele țărilor, din cauza subvențiilor uriașe de care se bucură sectorul combustibililor fosili.

Cine investește mai mult în energii regenerabile

Există o discrepanță ciudată între țările dezvoltate și cele emergente sau în curs de dezvoltare: primele au contorizat investiții mai reduse în energii regenerabile decât cele din a doua categorie. Este pentru prima dată când se constată un astfel de dezechilibru, care aruncă o pată peste societatea dezvoltată.

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-2

În cifre, țările cu economii dezvoltate au investit doar 130 miliarde USD în energii regenerabile, cu 8% mai puțin decât în 2014. În timp ce țările emergente și cu economii în dezvoltare au atras investiții mai mari, de 156 miliarde USD. Față de 2014, vorbim de o creștere neașteptată de 19%. Asta în timp ce, față de acum 10 ani, investițiile în țările în curs de dezvoltare sunt de 17 ori mai mari!

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-4Cei mai mulți bani (peste 100 miliarde USD) au fost investiți în 2015 de China, care este și cea mai poluantă țară de pe planetă (peste un sfert din emisiile nocive și cu efect de seră sunt puse pe seama activității industriale din această țară). La mare distanță în urmă se situează SUA, Japonia și Marea Britanie.

Europa, din păcate, în ciuda ambițiilor arătate de țările cele mai puternice, a înregistrat o scădere de 21% în 2015 față de 2014, cea mai mare din ultimii 10 ani.

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-7Se estimează că emisiile de CO2 și alte gaze cu efect de seră au fost mai reduse cu 1,5 miliarde de tone în 2015 datorită investițiilor în regenerabile.

Astfel, capacitatea totală a noilor facilități din domeniul energiilor regenerabile a ajuns la 156 GW (din care 22 GW reprezintă hidrocentrale mari). Prin comparație, noile centrale nucleare (15 GW), termocentrale (42 GW) și centrale pe gaze naturale (40 GW) asigură doar 97 GW.

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-5Cu alte cuvinte, 2015 este primul an în care capacitatea totală de 134 GW a energiilor regenerabile (excluzând proiectele hidro de anvergură, care au, din păcate, un efect major asupra mediului) depășește capacitatea combinată a tuturor celorlalte tipuri de surse.

Cele mai mari valori se înregistrează în domeniul eolian (62 GW) și solar (56 GW), restul ținând de proiecte din domeniul biomasei, geotermal, solar-termic sau micro-hidro.

Foarte important de menționat: capacitatea totală a noilor instalații eoliene și solare a înregistrat un salt de 25% în 2015 față de 2014. În plus, 2015 a fost un an record și în ce privește investițiile în soluțiile de stocare a energiei („battery storage”), care au ajuns în 2015 la 250 MW, în creștere cu peste 50% față de 2014.

„Cu o floare nu se face primăvară”

Chiar dacă 2015 reprezintă, din perspectiva valorilor de mai sus, o mică victorie în lupta pe care omenirea a pornit-o împotriva poluării (de care, culmea, tot noi ne facem responsabili…), adevărul este că mai avem un drum lung și foarte dificil pentru a încerca să contracarăm sau măcar să diminuăm efectele drastice ale poluării de până acum.

Energiile regenerabile reprezintă încă un procent foarte mic din mixul total de energie pe plan global: doar 10,3% (excluzând marile proiecte hidro) din energia totală generată provine din aceste surse nepoluante – ceea ce înseamnă o creștere modică, de numai 1,2%, față de 2014.

investitii-energii-regenerabile-2015---stiinta-tehnica-8

Conform specialiștilor, în lipsa măsurilor legislative, promise de majoritatea națiunilor la summitul COP21 Paris 2015, sursele convenționale de producere a energiei (în principal termocentralele și centralele pe gaz), dar și utilizarea petrolului pe scară largă în transporturi vor duce la accentuarea poluării în următorii 10-15 ani.

Deci e cazul unei schimbări fundamentale: redirecționarea sprijinului de care se bucură industria combustibililor fosili spre accelerarea investițiilor în energii regenerabile.

Ce părere aveți: credeți că putem face în timp util acest lucru?

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?