0
(0)

După ce s-a scufundat recent până la adâncimea de 8 kilometri în apele din apropierea coastei statului insular Papua Noua Guinee, celebrul regizor James Cameron plănuiește să devină al treilea om din istorie care vizitează, aflat la bordul submersibilului său de o persoană, cel mai adânc punct de pe Terra, Groapa Marianelor, situată la aproape 11 kilometri sub nivelul mării în vestul oceanului Pacific.

 

Submarinul personal al lui James Cameron se numește Deepsea Challenge și a fost construit de o echipă de ingineri australieni. Vehiculul submersibil este „ticsit” cu video-camere, inclusiv una stereoscopică, ce pot rezista la presiunea de 1.000 de atmosfere tipică adâncimii de 11 kilometri.

Planul lui Cameron este să petreacă șase ore în Groapa Marianelor, de unde va colecta imagni pentru un documentar 3D despre aventura lui. De asemenea, submersibilul va aduna și mostre pentru comunitatea științifică.

\"(w540)

Expediția este susținută de National Geographic și de Rolex, iar scopul ei, potrivit lui James Cameron, este cel de a „construi o moștenire științifică pentru generațiile viitoare, dar și pentru a-i încuraja pe oamenii de pe tot Globul să celebreze explorarea și să exploreze alături de noi prin intermediul materialelor mediatice pe care le producem„.

Expediția lui Cameron este prima dintr-o serie de patru plănuite de oameni sau companii cu bani. Imperiul Virgin al lui Richard Branson susține un alt proiect de submersiune cu un singur om la bord (chiar el) intitulat Deep Flight Challenger, în timp ce Eric Schmidt de la Google a donat bani companiei de tehnologii marine DOER Marine pentru a construi un vehicul similar. De asemenea, compania Triton Submarines din Florida plănuiește să construiască un sbumarin care să îi transporte pe turiști până pe fundul oceanului, pentru un preț al biletului de 250.000 de dolari.

\"(w540)

În lume există peste 20 de crevase oceanice foarte adânci, despre care biologii cred că trebuie explorate pentru diversitatea faunistică, în timp ce geologii sunt mânați spre același scop de perspective explorării rolului crevaselor în manifestarea seismelor și a schimbărilor climatice.

Groapa Marianelor a mai fost vizitată de doar doi oameni în istorie, pe 23 ianuarie 1960, la bordul batiscafului Trieste. Este vorba despre oceanograful elvețian Jacques Piccard și despre  locotenentul de marină SUA Don Walsh.

Sursa

Foto: National Geographic

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here