Un acord între Universitatea Federală de Nord-Est din ţinutul Sakha, Federaţia Rusă şi controversatul cercetător sud-coreean Hwang Woo-Suk, care a realizat primul câine clonat, Snuppy, în 2005, constituie primul pas al unei noi tentative de clonare a mamuţilor lânoşi.

 

 

Mamutul lânos (Mammuthus primigenius), dispărut în urmă cu 10.000 de ani, cu o înălţime de 4 metri, este cea mai „tânără” specie de mamut şi rudă îndepărtată a elefantului african.

Procesul de clonare, care va începe în acest an, va avea la bază fosilele de mamut lânos descoperite în vara  anului trecut în permafrostul siberian. Zilele trecute, vice-rectorul Universităţii Federale de Nord-Est din ţinutul Sakha, Federaţia Rusă, Vasily Vasiliev a semnat un acord cu cercetătorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, de la Sooam Biotech Research Foundation, prin care fosilele de mamut vor putea fi folosite de acesta din urmă la clonarea mamutului lânos.

Hwang Woo-Suk va implanta nucleul unei celule de mamut într-un ovul de elefant pentru a crea un embrion de mamut, care va fi implantat în pântecul elefantului: „primul şi cel mai greu dintre paşi este restaurarea celulelor de mamut…însă cred că vom reuşi, institutul nostru fiind priceput în clonarea animalelor”, a declarat cercetătorul sud-coreean.

Cercetătorii Sooam Biotech Research Foundation au reuşit până acum clonarea de câini, vaci şi coioţi.

 

Sursa