0
(0)

Ritmul circadian reprezintă ciclul de 24 de ore care guvernează procesele biochimice, psihologice și comportamentale observate nu doar la oameni, dar și la restul animalelor, la fungi, cianobacterii și plante. În cazul plantelor, ritmul circadian contribuie la sincronizarea proceselor biologice pe timp de noapte și de zi pentru a controla fotosinteza, a indica sezonul și momentul optim de polenizare pentru a atrage insectele.

 

Acum, cercetătorii Universității Yale au identificat un echipament genetic cheie care determină principiul de funcționare al ceasului circadian al plantelor. Descoperirea oferă perspectiva modificării genetice a plantelor astfel încât să crească pe parscursul întregului an în locuri unde momentan acest lucru nu este posibil.

Oamenii de știință cunosc de ceva vreme că ceasurile circadiene ale plantelor oprerează prin relația de cooperare dintre genele „de dimineață” și genele „de seară”. Proteinele conținute de genele diurne suprimă genele nocturne  în zori, dar odată ce vine noaptea nivelurile acestor proteine scad și genele de seară se activează iar.

Genele nocturne sunt necesare pentru a activa genele de dimineață și a completa ciclul de 24 de ore. Până acum, cercetătorii nu înțelegeau deplin procesele manifestate în această ciclicitate. Prin identificarea genei DET1 ca fiind crucială în suprimarea manifestării genelor nocturne în ciclul circadian, cercetătorii de la Yale au rezolvat unul dintre ultimele mistere rămase ale procesului circadian al plantelor.

Cele care produc mai puțină DET1 au un ceas mai rapid și le trebuie mai puțin timp ca să polenizeze. Cunoașterea componentelor ritmului circadian al plantei și rolurile lor vor ajuta la selectarea generației de trăsături valorificabile din culturile agricole și din plantele ornamentale.

Fermierii sunt limitați de sezoane, dar prin înțelegerea ritmului circadian al planetelor, care controlează funcții de bază precum fotosinteza și polenizare, oamenii de știință vor deveni capabili să modifice încât acestea să se poată dezvolta în diferite sezoane și în locuri inaccesibile momentan.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here