0
(0)

Savanții de la Johns Hopkins University, din SUA, au dezvoltat în laborator „mini-creiere” parțial funcționale, crescute din celule umane. Aceste mici replici le vor permite cercetătorilor nu doar să testeze mai bine anumite substanțe, ci vor contribui și la salvarea multor animale, care au de suferit în cadrul a numeroase experimente științifice.

Potrivit cifrelor oficiale, doar în Statele Unite sunt folosite anual în teste de laborator peste 800.000 de animale, pe post de cobai. Asta, fără a le lua în calcul pe cele implicate în experimente agricole și nici pe cele aproximativ 100 de milioane (!) de rozătoare (șoareci și șobolani) sacrificate în numele științei.

Așadar, dacă mini-sistemele nervoase create artificial vor intra în producție în acest an, ele ar putea înlocui măcar o parte dintre aceste specimene, ceea ce ar fi deopotrivă benefic pentru animale, cât și pentru rezultatele înregistrate. Aceasta din urmă, deoarece aproximativ 95% dintre substanțele medicamentoase experimentale care par promițătoare atunci când sunt testate pe animale se dovedesc inutile în testele clinice cu pacienți umani. Ceea ce se traduce prin risipă de timp și de bani.

Cercetătorii americani au creat mini-creierele folosind celule stem pluripotente induse (iPSC) – celule adulte reprogramate genetic la o stare de celulă stem embrionară, care sunt apoi stimulate să se dezvolte ca neuroni. Celulele originale au fost extrase de la adulți umani sănătoși. Ele pot fi crescute în laborator, circa 100 de mini-creiere încăpând într-un singur vas petri. Fiecare „organ” măsoară 350 micrometri în diametru – cam cât ochiul unei muște – și după două luni dezvoltă patru tipuri de neuroni și celule de susținere.

Potrivit specialiștilor, odată ce mini-creierele s-au dezvoltat, ele le pot permite să studieze o gamă variată de afecțiuni, inclusiv maladia Alzheimer, Parkinson, autismul, scleroza multiplă, infecțiile virale, traumele și atacurile vasculare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here