Un model complex  al creierului va fi realizat pe computer după ce neurologi ai Colegiului Universitar din Londra au reușit să cartografieze, în premieră, atât sinapsele, cât și mecanismele de funcționare ale celulelor nervoase cerebrale.

 

Studiul, desfășurat prin experimente pe șoareci, este parte a unei ramuri neuroștiințifice denumită, în engleză, “connectomics” (conectomică, într-o traducere forțată), preocupare științifică având ca obiectiv principal “fotografierea” conexiunilor din creier.

Prin intermediul proiectului în cauză, oamenii de știință speră să poată înțelege mai bine felul în care gândurile și percepțiile sunt generate în encefal și cum suferă malformații aceste funcții în cazul manifestării unor boli precum Alzheimer, schizofrenie și atac cerebral.

Cunoscând mecanismele profunde ale creierului, specialiștii vor începe să dezvolte simulări computerizate ale modului în care operează acest organ remarcabil, în continuare cel mai mare mister al umanității.

În creierul unui om există un număr estimativ de o sută de miliarde de neuroni (sau celule nervoase), fiecare conectat la alte câteva mii asemenea lui, rezultând de aici, tot ca o estimare, 150 de trilioane (150.000.000.000.000.000.000 – sursa este britanică) de sinapse.

Dr. Tom Mrsic-Flogel, care a coordonat echipa de specialiști pentru această cercetare și colegii săi s-au concentrat pe vizualizare și au analizat cortexul vizual al creierului de șoarece, care conține mii de neuroni și milioane de conexiuni diferite.

Cu ajutorul imagisticii de înaltă rezoluție, dar și aplicând curent electric pe fragmente de țesut recoltate, neurologii au detectat care anume dintre aceste celule nervoase răspundeau unor stimuli specifici și au cartografiat regiunea cortexului vizual. Posibil, aceeași tehnică îi va ajuta să obțină reprezentări precise și ale zonelor responsabile de atingere, auz și mișcare.

Sursa