0
(0)

Potrivit lui Richard Vaia, care studiază materialele high-tech în cadrul laboratorului de cercetare al Bazei Aeriene Wright-Patterson, din Ohio, minusculii mușchi artificiali recent creați de o echipă internațională de oameni de știință – coordonată de Ray Baughman, specialist în nanotehnologie la Universitatea din Texas în Dallas – sunt de 200 de ori mai puternici decât fibrele musculare naturale de dimensiuni similare.

 

Este posibil ca pe viitor, versiuni îmbunătățite ale mușchilor sintentici să fie folosite pentru următoarea generație de dispozitive mecanice acționate în mod normal de motoare, așa cum sunt, de exemplu, componentele în mișcare ale roboților, ale avioanelor, ale diverselor utilaje etc. Principalul câștig al folosirii mușchilor artificiali în locul motoarelor ar fi mișcările mai delicate și mai precise pe care mecanismele le-ar putea presta folosindu-i pe cei dintâi.

Potrivit lui Baughman, noul mușchi pe care l-a creat ar funcționa cel mai bine în cazul micilor dispozitive medicale. De asemenea, pe viitor, mușchii artificiali le-ar putea oferi roboților expresii faciale mai naturale, mai adaugă inginerul.

Noile țeseturi artificiale sunt realizate din fibre de nanotuburi din carbon, un material minuscul și extrem de avansat tehnologic pe care cercetătorii îl folosesc în zilele noastre pentru o mulțime de lucruri, de la filtrele de apă și până la componentele prototip pentru industria aeronautică. Procesul tehnologic a implicat răsucirea nanotuburilor și umplerea spațiului gol din ele cu diferite materiale, între care și parafină.

Pentru ca mușchii artificiali să se contracte, cercetătorii i-au încălzit. La căldură, parafina s-a dilatat, împingând pereții nanotuburilor și făcându-le scurte și groase. Pe măsură ce s-a răcit la loc, ceara s-a micșorat iar nanotuburile au redevenit subțiri și alungite. Mușchii s-au putut contracta și relaxa odată la fiecare 25 de milisecunde, ceea ce înseamnă că sunt capabili de o mulțume de sarcini, potrivit lui Baughman.

Acum, cercetătorii plănuiesc să realizeze o fibră musculară sintetică lungă de un kilometru și care să reacționeze nu doar la stimuli termici, ci și la cei chimici. Motoarele care funcționează pe bază de căldură sunt ineficiente energetic, deci niște mușchi acționați chimic ar fi și mai practici.

Sursa

Foto: Science/AAAS

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here