Adesea, accidentele de tot felul provoacă în rândul victimelor, cu excepția rănilor vizibile, și hemoragii la nivelul organelor interne, de multe ori cauzatoare de moarte. În curând, astfel de situații vor putea fi remediate prin administrarea unei injecții cu nanoparticule care caută sursa sângerării din organism și determină formarea de cheaguri, salvând viața pacienților.

 

O echipă de specialiști de la Virginia Tech și Case Western Reserve University a proiectat nanoparticule de închegare capabile să transporte o substanță medicamentoasă direct la locul rănii interne, demarând procesul vindecării acesteia chiar înainte ca pacientul să fie transportat la spital.

Potrivit cercetătorilor, deși pare greu de crezut, ei au procedat la investigarea proprităților nanoparticulelor în sensul tratării hemoragiei, deoarece nu există în prezent remedii împotriva sângerărilor interne.

Odată injectate, particulele intră în circuitul sangvin și caută trombocitele – celulele din sânge responsabile de formarea cheagurilor. Atunci când întâlnește o trombocită, învelișul chimic al nanoparticulei se atașează de suprafața celulei, unind particula și trombocita. În cazul experimentelor pe șoareci, acest fenomen a sporit rata de supraviețuire a rozătoarelor cu hemoragii interne, de la 60% până la 95%.

Sursa