De grafen se vorbește deja de ani buni ca despre o promisiune pentru materiale eficiente ieftin de produs și de folosit, care vor face posibile revoluții tehnologice, dar derivatul din carbon întarzie să se arate în viața de zi cu zi sub forma unor aplicații practice.

 

Acum, un nou proces de construire a semiconductorilor crescuți pe grafen ar putea face posibilă comercializarea materialului-minune în următorii cinci ani. Dezvoltat de Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia, procesul patentat „bombardează” grafenul cu galiu, care formează picături ce se dispun natural pe material astfel încât să se potrivească cu celebrul tipar hexagonal al grafenului.

Atunci, peste amestec se adaugă arsen, care pătrunde în picături și se cristalizează la baza acestora, formând un fel de tulpină. După câteva minute, picăturile sunt ridicate până la înălțimea dorită. Noul proces elimină necesitatea unui substrat relativ gros pe care să crească nanofirele, făcând ansamblul mai ieftin, mai flexibil și mai transparent. Potrivit inventatorilor, tehnologia va putea fi întrebuințată în celule solare eficiente și în diode luminoase.

Sursa