0
(0)

Nu ești cal. Nu ești vită. Pe bune, oprește-te!
Food and Drug Administration

Mesajul acesta ciudat apărut într-un tweet, de la sfârșitul lunii august, al Administrației pentru Alimente și Medicamente a SUA și se referea la Ivermectina folosită pentru prevenirea și tratarea bolii COVID-19. Tot acolo se făcea trimitere către postarea corespunzătoare de pe site-ul FDA. O să vorbesc despre ea un pic mai încolo.

La noi există mulți susținători ai acestui medicament de uz veterinar. Mă împiedic adesea de ei pe news-feed-ul meu de FB. Am mai vorbit despre asta într-una dintre edițiile trecute ale revistei noastre. Nu am avut cum să nu remarc mai ales entuziasmul unei stimate doamne doctor. Mai mult decât atât, asociația condusă de dânsa a lansat petiția  ”Pentru avizarea Ivermectinei” care a fost semnată de mai bine de 12.000 de persoane… Pentru că limbajul folosit este frumos colorat, vă cer permisiunea de a cita petiția în integralitatea ei.

”50 milioane de oameni se tratează anual cu Ivermectină. Este studiată și utilizată de peste 25 de ani. La sute de milioane de pacienți (umani) tratați cu Ivermectină până acum, în zeci de ani, nu credeți că cel puțin dpdv al siguranței administrării, adică al reacțiilor adverse, acest medicament este foarte bine cunoscut?!
IVERMECTINA produce orbire?!? Este o tâmpenie…. Sunt zeci de medicamente care produc afecțiuni ale vederii, ce pot da în final cecitate, și zac liniștite în rafturile farmaciilor umane, avizate fiind de ANMDM precum și de forurile similare internaționale
.

Nu avem niciun motiv să denigrăm această substanță. Studiile încheiate până în acest moment arată rezultate foarte bune vizavi de eficiența Ivermectinei în lupta cu Covid. Este considerată substanța «salvatoare de vieți», fiind extrem de eficientă în tratarea bolnavilor în stadii grave de boală. Pentru acești pacienți nu mai este timp… Ei trebuie să aibă acces imediat la Ivermectină. În fiecare zi mor încă 70-80 de bolnavi… În secțiile ATI din întreagă țară sunt 1000 de pacienți care au nevoie de acest medicament!

Ivermectina a fost deja introdusă în mai multe state ale lumii, în studiile clinice din spitale. În Franța și în Olanda ivermectina se găseste în farmaciile umane și se eliberează pe bază de rețetă.

Dorim ca Ivermectina să fie introdusă și în spitalele din România, în studii clinice la pacienții COVID, în cel mai scurt timp posibil!”

Este remarcabil faptul că stimata doamnă nu ne oferă nici o referință pentru afirmațiile sale. Poate că nu își au locul în petiții, mai ales în cele în care se pedalează pe emoțiile persoanelor neavizate. Eu am avut nefericita curiozitate de a verifica chestia aceea legată de eficiența Ivermectinei pentru inhibarea dezvoltării tumorale în carcinomul epitelial ovarian. Zic nefericită, pentru că a trebuit să muncesc din greu pentru a găsi studiul cu pricina. Aici se adeverește principiul lui Brandolini: energia necesară pentru demontarea unei năzbâtii este cu un ordin de mărime mai mare decât cea consumată pentru emiterea ei. În cele din urmă l-am găsit. Este un studiu publicat în iulie 2017 în PNAS. Un studiu serios, dar care s-a făcut in vitro, adică pe culturi de celule, și in vivo, pe șoareci. Este tare ciudat: stimata doamnă doctor contestă vehement vaccinurile ARNm, care au fost testate clinic pe scară largă, în timp ce acceptă și recomandă cu voioșie chestii confirmate doar prin teste pe culturi de celule…

Nu știu câți dintre concetățenii noștri s-au pus pe consumat Ivermectină pentru a preveni sau trata boala COVID-19. Totuși, din apelurile de pe FB, am aflat că la noi nu se mai găsește, doritorii fiind astfel obligați să cumpere medicamentul din Bulgaria…

Acum a sosit momentul să vă prezint motivul pentru care FDA a postat pe twitter textul despre care vorbeam la începutul acestui articol. Lucrurile sunt clare în ceea ce privește utilizarea Ivermectinei: ”Testele clinice și studiile observaționale folosite pentru evaluarea utilizării Ivermectinei pentru a preveni și trata boala COVID-19 au adus dovezi insuficiente pentru ca Institutul Național pentru Sănătate (National Institutes of Health, NIH) să îl recomande pentru a fi folosit. Sunt necesare date obținute pe baza unor teste clinice riguroase pentru a se obține date specifice referitoare la rolul Ivermectinei în tratarea bolii COVID-19.” Simplu și clar, așa cum se întâmplă în știință, avem nevoie de dovezi de calitate, nu de chestii postate pe rețeaua web. Oricât de clare și de simple sunt aceste afirmații prea mulți oameni le ignoră preferând surse ”alternative” de informare.

”Un studiu recent în care a fost examinată achiziția de Ivermectină din farmaciile din SUA pe perioada actualei pandemii a arătat o creștere de la o medie de 3.600 de rețete pe săptămână în perioada pre-pandemică (16 martie 2019 -13 martie 2020) până la un vârf de 39.000 de rețete, în săptămâna care s-a încheiat pe 8 ianuarie 2021. Începând cu iulie 2021, numărul rețetelor pentru Ivermectină au început să crească din nou, ajungându-se la peste 88.000 în săptămâna care s-a încheiat pe 13 august 2021. Asta echivalează cu o creștere de 24 de ori față de media din perioada pre-pandemică.” O creștere spectaculoasă de-a dreptul. Poate că nu ar trebui să ne îngrijoreze. În fond Ivermectina este aprobată și pentru uz uman, pentru tratarea unor afecțiuni bine specificate. În cazul lor au fost efectuate teste clinice, pentru a le verifica eficiența, dozajul și eventualele efecte secundare. Dar, trebuie să reamintesc asta, testele clinice nu au dat rezultate palpabile în cazul bolii COVID-19.

Consecințele consumului sporit de Ivermectină nu s-au lăsat așteptate prea mult. ”În ianuarie 2021, centrele de control ale intoxicațiilor de pe teritoriul SUA au înregistrat o creștere de peste trei ori a numărului de apeluri legate de expunerea la Ivermectină, față de perioada pandemică. În iulie 2021, numărul de apeluri legate de Ivermectină și-a continuat panta ascendentă, ajungându-se la o creștere de până la cinci ori față de perioada pre-pandemică. Această creștere a fost asociată și cu mărirea frecvenței efectelor secundare și a numărului de internări în spital/servicii de urgență.”

Unele situații au depășit cu mult limita ridicolului. ”În anumite cazuri oamenii au consumat produse care conțin Ivermectină fără nici un fel de indicație medicală, inclusiv produse care se adresau domeniului veterinar. Acestea din urmă sunt folosite în cazul animalelor mari, cum ar fi cabalinele, vitele etc, care au concentrații mari și care reprezintă supradoze în cazul în care sunt administrate oamenilor.” Iar efectele secundare asociate supradozajului de Ivermectină nu sunt deloc de neglijat ”acestea includ simptome gastro intestinale cum ar fi greață, vomitat și diaree. Supradozele sunt asociate cu hipertensiune și efecte neurologice cum ar fi pierderea conștiinței, confuzie, halucinații, atacuri cerebrale, comă și deces. Ivermectina poate potența efectele unor medicamente psihotrope, cum ar fi benzodiazepina și barbituricele.” De exemplu, ”un adult a băut Ivermectină injectabilă destinată utilizării la bovine, în încercarea de a preveni boala COVID-19. Pacientul s-a prezentat la spital cu somnolență, confuzie, halucinații vizuale, respirație accelerată și tremor. Pacientul și-a revenit după nouă zile de spitalizare.”

Cred că acum ați înțeles mesajul ciudat postat pe Twitter de către serioasa Agenție pentru Alimente și Medicamente a SUA. Lucrurile sunt cu adevărat grave, dezinformarea lasă urme adânci mai ales în vremea asta aspră a pandemiei.

Cred că s-a încercat și rezolvarea unei probleme de comunicare cu acel tweet. Uitându-mă pe FB am sesizat faptul că acest tip de mesaj este extrem de popular atât în tabăra susținătorilor științei și metodei ei, cât și în cea a năzbâtiofililor. Sunt mesaje care șochează și care nu conțin informații relevante dar care, ciudat pentru mine, au devenit foarte populare. Ele au doar rolul de a crea o anumită stare de spirit. Uneori, cum este cazul tweet-ul postat de FDA, avem și trimiteri către texte, analize, serioase, care poate că altfel nu ar fi ajuns să fie citite de către publicul țintă.

Mărturisesc că sunt oarecum depășit de acest mod de comunicare. Este una telegrafică din care nu poți învăța nimic. Nu cred că sunt foarte mulți cei care vor ajunge să acceseze mesajul complet. Este drept, Twitter impune un număr limitat de semne care pot fi transmise într-un mesaj, dar cred că putea fi ales un alt text, din care să rezulte clar că este vorba despre Ivermectină și riscurile asociate cu administrarea ei pentru prevenirea și tratarea bolii COVID-19. Poate că nu am reușit să mă adaptez formelor de comunicare noi, care au apărut la umbra rețelelor de socializare dezvoltate în ultimul deceniu. Poate că am rămas în urmă. Dar, credeți-mă, nici nu vreau să fac vreun efort să mă adaptez…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?