0
(0)

Pixelul nu este perfect. El construiește suficient de bine imagini în mișcare pe ecran, dar cel mai mic element component al graficii digitale are limitările sale. Acum, o echipă de specialiști în calculatoare susține că o alternativă mai bună a prezentării imaginii video digitale este posibilă, una care va înlocui pixelul în următorii cinci ani.

 

Echipa a dezvoltat un codec video vectorial, care își propune să reintroducă tehnologia vizuală a monitorului vectorial – un fel de ecran CRT, similar cu osciloscopul – dar perfecționând-o. Un astfel de monitor vectorial standard afișează pe ecran linii și culori în locul obișnuitei hărți geometrice de pixeli pe care o știm cu toții. Dar are un minus important, și anume faptul că regiunile intermediare dintre linii și culori nu pot fi umplute suficient de bine pentru difuzarea unei imagini calitative, susțin specialiștii.

Totuși, codecul vectorial la care aceștia lucrează poate să prelucreze semnalul video digital într-un nou format, vectorial. Echipa nu divulgă prea multe detalii despre această tehnică, dar susține că a dezvoltat un codec capabil să rezolve problema umplerii regiunilor intermediare dintre culori. Acest lucru va permite dezvoltarea unui sistem video cu rezoluție independentă, având calitatea tipică pixelilor, doar că… fără pixeli.

Avantajul acestei oprațiuni ar putea fi mai ușor de înțeles, pentru cei care nu se pricep, dacă ne gândim la faptul că o imagine statică formată din pixeli este sensibilă la modificări de dimensiune, în sensul că pe măsură ce este micșorată și mărită, ea își pierde calitatea; în timp ce o imagine vectorială este formată din vectori, adică din calcule matematice, care nu sunt sensibili la alterări ale dimensiunii, imaginea putând fi virtual mărită oricât, fără a se produce alterări la nivelul calității.

Sursa

Foto: Wikimedia Commons

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here