0
(0)

Sociologi și neurologi europeni derulează în prezent, în cadrul Universității Oxford, din Londra, un studiu asupra “neuromarketingului”, un domeniu relativ recent de analiză a consumatorului și a pieței, care folosește imagistica și tehnologiile de măsurare cerebrală pentru a studia procesele neuronale care determină alegerile cumpărătorilor.

 

Potrivit cercetătorilor, neuromarketingul dezvăluie modul în care consumatorii analizează, deliberează și decid într-o varietate de contexte.  Această știință ar putea furniza cunoștințe detaliate despre preferințele consumatorilor și despre ce strategii de marketing vor stimula comportamentul achiziționării și vor eficientiza campaniile promoționale.

Neuromarketingul se poate dovedi valoros în a sugera indicii privitoare la cele mai bune poziționări ale produselor în reclame și ar putea reduce riscurile de eșesc ale diverselor campanii. În ochii experților, știința neuromarketingului promite să îngroape practica focus grupurilor, oferind în schimb “dovezi neurologice obiective” pentru orientarea organizatorilor campaniilor de marketing.

Totuși, daca neuromarketingul anunță o nouă eră a economiei de piață în toate sensurile ei, care sunt implicațiile acestui demers? Studiul derulat acum de britanici își propune tocmai să lămurească aspectele acestei transformări aparent iminente, prin realizarea de cercetări, interviuri și analize documentare.

Proiectul este coordonat de prof. Steve Woolgar, de la Said Business School, și face parte dintr-o cercetare mai amplă, intitulată “Neuro-turn in European Social Sciences and the Humanities: Impatcs of neurosciences on economic, marketing and philosophy” – NESSHI – ce adună laolaltă cercetători din toate părțile Europei.

“Acest proiect de trei ani va fi primul studiu la scară largă asupra modului în care înțelegerea neurologică a tiparelor de luare a decizilor la indivizi transformă tehnicile de marketizare și în general strategiile orientate înspre influențarea comportamentului consumatorilor. Neuromarketingul are implicații serioase asupra a ceea ce cunoaștem despre modalitatea în care oamenii iau decizii, despre rolul creierului și al factorilor implicați în deciziile zilnice pe care le luam”, a declarat prof. Woolgar.

Vreme de ani de zile, cercetarea în această direcție s-a concentrat asupra monitorizării unor centri specifici ai creierului. Acum, studiul părăsește laboratorul, pentru a deveni practic. Cercetarea de la Oxford va face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat deja în această direcție și va explora ce este probabil să se dezvolte în viitorul apropiat. Neuromarketingul va avea un impact major asupra societăților, așadar este esențial să înțelegem foarte bine mecanismele care îi stau la bază.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here