Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Japonia, Tepco (Tokyo Electric Power Company) a anunţat detectarea unor urme de xenon radioactiv într-un filtru al Reactorului 2…

 

Din fericire, scurgerea nu este asociată cu creşteri ale temperaturii sau presiunii, însă poate indica anumite probleme.

Până la detectarea substanţelor periculoase, se credea despre Reactorul 2 al Centralei că este aproape de finalizarea unei proceduri de închidere controlată. Ca măsură de prevenţie, a fost injectat în zonă acid boric, folosit pentru neutralizarea reacţiilor nucleare.

Urmele de xenon radioactiv descoperite pot indica posibilitatea reluării procesului de fisiune nucleară. Potrivit Tepco, temperatura reactorului nu a crescut, astfel că nu sunt motive reale de îngrijorare, mai ales după injectarea acidului boric.

În ciuda problemelor de la Fukushima, la altă centrală niponă a fost pornit un reactor pentru prima oară de la dezastrul din primăvară.

Autorităţile locale nipone îşi fac probleme în legătură cu repornirea centralelor, însă, datorită deselor întreruperi în furnizarea curentului electric, ele vor trebui încet-încet repornite.

 

Sursa