0
(0)

Un document din secolul al XI-lea d.Hr., complet necunoscut, a fost descoperit recent în Biblioteca Națională a Austriei. Traducerea fragmentelor de text care au putut fi recuperate, publicată în Journal of Roman Studies, face trimitere la o bătălie necunoscută, purtată între greci și armata goților invadatori. Analizele efectuate asupra suportului pe care a fost scris textul indică faptul că acesta este o copie fidelă a unui document scris de mână în secolul al III-lea d.Hr de către istoricul grec Dexippus.

În timpul vieții lui Dexippus, Grecia era o provincie romană. În același timp, secolul al treilea a coincis cu o serie de invazii ale goților veniți de la nord de Dunăre, invazii care amenințau atât orașele grecești, cât și stabilitatea întregului Imperiu Roman. Cu atât mai interesantă este traducerea unui fragment de text care vorbește despre confruntarea dintre greci și goți, o traducere realizată de prof. Christopher Mallan de la Universitatea Oxford, și prof. Caillan Davenport de la Universitatea din Queensland, Australia.

Documentul relatează un atac al goților asupra orașului Tesalonic (azi Salonic), un atac respins de apărătorii orașului. Aflate în imposibilitatea de a captura și jefui orașul, „coloanele de luptători goți” și-au îndreptat atenția spre Atena, „aflând despre bogăția în aur și argint a templelor de aici”, după cum notează Dexippus.

Un corp de armată grecesc, condus de un anume general Marianus, le-a ținut piept goților la pasul Termopile, celebru pentru bătălia purtat aici în anul 480 î.Hr., între elenii conduși de generalul spartan Leonidas și armata regelui persan Xerxes. De alfel, Dexippus pomenește și discursul lui Marianus, în care acesta amintește de gloria acelei lupte. Textul se termină înainte de finalul discursului generalului grec, astfel că, în acest moment, nu se cunosc detaliile și deznodământul acelei lupte de la Termopile. Deși nici anul în care s-a purtat nu este cunoscut, cel mai probabil, bătălia de la Termopile dintre greci și goți a avut loc între anii 250-260 d.Hr., susțin cercetătorii care au analizat documentul.

Acesta nu este primul document semnat de istoricul grec Dexippus. În anul 2014, Gunther Martin și Jana Gruskova, doi cercetători de la Universitățile din Berna, respectiv Bratislava, au publicat o altă traducere a unor textr ale acestuia, în care sunt relatate eforturile împăratului roman Decius (201-251 d.Hr.), de  a opri incursiunile goților. În aceste fragmente, Dexippus descrie modul în care romanii au suferit mai multe înfrângeri, pierzând numeroși oameni și teritorii însemnate.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?