În ultimul weekend din februarie, o parte a echipei Știință & Tehnică a participat la ediția din 2017 a deja celebrului eveniment TEDxCLUJ, dedicat celor ce vor să asculte, să întâlnească și să fie inspirați de oameni vizionari, din diverse domenii de activitate.

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-200Tema generală din acest an, „Going Beyond”, consider că a fost dificilă, dar și inspirat aleasă.

Cum altfel putem evolua dacă nu ne găsim curajul, energia și voința de a depăși obstacolele, de a depăși propriile temeri și de a face pasul decisiv (care ar putea fi un nou „pas mic pentru om, dar unul mare pentru omenire”)?

Mi-ar fi simplu să redau comunicatul de presă al organizatorilor, dar, sincer, nu pot să fac asta. Țin neapărat să vă împărtășesc puțin din experiența de a asculta expunerile unor oameni de la care, vrei – nu vrei, înveți câte ceva despre diverse lucruri, despre lume și, nu în ultimul rând, chiar despre tine.

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-1Despre drumul până la Cluj-Napoca, la bordul superbei Alfa Romeo Giulia, v-am „stresat” pe pagina noastră de facebook (chiar în vinerea de Dragobete, ce potrivire!…). Impresiile celui care s-a bucurat cel mai mult de mașină, câștigătorul micului nostru concurs, le puteți citi în ediția de martie a revistei noastre, ulterior urmând să apară pe site-ul Stiintasitehnica.com testul S&T cu noua Giulia.

Acum, însă, legați-vă centurile și instalați-vă comod în scaune pentru o incursiune în atmosfera de la TEDxCLUJ 2017.

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-2Dacă anul trecut, TEDxCLUJ s-a desfășurat în spațiul generos al Cinematografului „Florin Piersic” (pe o vreme cam rece și ploioasă), de data aceasta gazda a fost Opera Maghiară, într-o ambianță mai clasică.

Din fericire pentru noi și pentru speakeri, hotelul la care am fost cazați, City Plaza, era la doar o „aruncătură de băț” de operă, deci nu a fost nevoie să ne sculăm cu noaptea-n cap sâmbăta. Menționez acest detaliu deoarece, pentru spectatori, o zi la TEDxCLUJ poate fi chiar mai solicitantă decât una de lucru sau la facultate.

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-201Un alt detaliu important de menționat în cazul evenimentelor TEDxCLUJ ține de strictețea programului: speakerii au la dispoziție 18 minute pentru a-și prezenta cât mai elocvent și, dacă se poate, antrenant ideile, iar la minutul 20 li se stopează reprezentația. Chiar dacă în unele cazuri ai vrea să-l asculți ore în șir pe cel de pe scenă, adevărul este că tovarășul creier are și el limitele lui… Încă o mențiune: cu o zi înainte cam toți speakerii au făcut repetiții! Asta ca să înțelegem că organizatorii TEDxCLUJ iau foarte în serios respectul față de spectatori.

Ediția din 2017 a TEDxCLUJ a fost „divizată” în patru mari teme, toate având ca punct comun ideea de „Going Beyond”.

Mai întâi, „Spațiul Cosmic”, o temă din ce în ce mai actuală și pentru care, nu-i așa, trebuie să-i pregătim temeinic pe copii, viitorii exploratori ai Universului. Primul speaker, Pierre-Philippe Mathieu, specialist ESA (Agenția Spațială Europeană) a abordat un subiect, care pentru mine personal, este extrem de important: monitorizarea din spațiu a Terrei, prin diverse tehnologii care îi ajută pe specialiștii în climă să înțeleagă mai bine schimbările climatice și influența poluării umane asupra planetei. Este un subiect pe care sper să îl abordez cât mai curând în paginile revistei.

A urmat Philippe Lates, care ne-a indicat câteva direcții interesante pentru antreprenoriatul din domeniul aerospațial – eu am reținut că nano-sateliții promit să devină o „felie” foarte generoasă în această industrie. Foarte antrenantă (și funny, trebuie să recunosc) mi s-a părut prezentarea lui Gernot Grömer, specialistul austriac implicat direct în dezvoltarea… costumului marțian! Pare doar un „detaliu” minor în multitudinea de alte chestii importante privind cucerirea planetei Marte, dar, credeți-mă, s-ar putea să vorbim de cel mai important „detaliu” din viitoarele misiuni pe Planeta Roșie. E un subiect pe care îl vom aborda cât de curând în paginile revistei noastre.

Am ajuns la a doua secțiune a zilei, „Inovația”. Primul speaker, Julio César Alemán, specialist în biomedicină, ne-a arătat cum construcția de țesuturi umane, în afara corpului, pe baza tehnologiei 3D, devine tot mai mult o realitate și chiar ar putea duce la eradicarea cancerului – e un subiect pe care, cu siguranță, îl vom dezvolta în paginile revistei cât de curând. Am ascultat-o și pe Irina Alexandru, co-fondator al start-up-ului românesc de succes Vector Watch, care a făcut recent obiectul unei achiziții de proporții.

De remarcat și mesajul directorului Bitdefender, Florin Talpeș, în privința noii direcții pe care trebuie să o abordeze cultura corporativă: tinerii trebuie „dezbrăcați” de gogoașa emoțională cu care vin dintr-un sistem de învățământ rămas în urmă față de necesitățile societății moderne (un mesaj cu care Academia S&T rezonează din plin). Pe scenă a urcat și un politician: Varujan Pambuccian. Însă, spre plăcuta mea surprindere, am descoperit un om foarte bine pus la punct cu tendințele de viitor în materie de robotică, reușind să ne ofere și câteva soluții dezarmant de simple la temerile actualei societăți privind șomajul indus de generalizarea roboților.

George Buhnici cred că nu mai are nevoie de vreo introducere, iar modul în care ne-a vorbit despre tehnologie (și, foarte important, despre teama de „dark side” a tehnologiei) cred că ar merita un mic premiu de „entertainer of TEDxCLUJ 2017”. Totuși, George este concurat serios pentru un astfel de premiu de muzicianul italian Giorgio Fabri. Acesta, abordând un cu totul alt subiect (muzica și ritmul, dar în legătură strânsă cu matematica, filozofia și multe altele – efectiv am rămas mască ascultând conexiunile pe care le făcea), a acaparat auditoriul total, iar cele 18 minute s-au volatilizat parcă în mai puțin de cinci! Am rămas în minte cu patru pași importanți: repetiția („găsește-ți ta-ta-ta-ul interior”), extinderea, inovarea și trăirea momentului.

A treia secțiune a TEDxCLUJ 2017 s-a intitulat „Călătoria” și a avut niște speakeri ce ne-au împărtășit experiențe din cu totul alt registru: Marius Chivu a vorbit despre experiența personală a fiecărei călătorii, diferită de la un om la altul, chiar tovarăși de drum; Veronica Soare a prezentat călătoria personală de 910 km – Camino de Santiago; Andreea Roșca a mutat apoi discuția spre călătoria profesională și curajul de a schimba lumea prin antreprenoriat; iar discursul inspirațional al Melaniei Medeleanu a îndemnat audiența să-și găsească vocea – cauza care îl inspiră pe fiecare.

Ultima secțiune, „Beyond” (în traducere, Dincolo) a apelat din plin la introspecție, cu subiecte, recunosc, destul de îndepărtate față de ceea ce abordăm în general în paginile revistei noastre. Artista Teodora Enache m-a surprins prin povestea ei de dragoste cu jazz-ul și doina, iar Cristina Dobrescu ne-a implicat activ în povestea pasiunii sale (transformată în afacere) Livrez Dragoste – în special reprezentantele sexului frumos, aflate în număr foarte mare în sală, au apreciat ideea de a scrie pe loc o scrisorică pentru… doar ele știu pentru cine.

Ca bărbat, am rămas uimit să constat că ideea Rusandrei Cojocaru, de a „dota” poșetele femeilor cu buzunare speciale pentru cărți (Bookleta), ascunde o lecție de viață foarte profundă. Iar Paul Bourne, un regizor britanic de teatru despre care nu am auzit niciodată până acum, a încheiat seria de conferințe TEDxCLUJ oferindu-ne o doză magistrală de improvizație inspirațională, pornind de la „do something, say something, be something”.

Mai remarc faptul că medicul neurolog Bogdan Florea a câștigat TEDxCLUJ Award, pentru un inedit proiect în premieră națională, „Rețeaua de telemedicină în epilepsie”.

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-16Premiul a fost oferit de parcul științific și tehnologic TETAPOLIS și de Emerson, fiind vorba despre un proiect care ar trebui luat mult mai în serios de către autoritățile din domeniul medical, deoarece eficientizează extrem de mult diagnosticarea și tratamentul epilepsiei, o boală prea puțin înțeleasă, dar din ce în ce mai des întâlnită.

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-100Nu are rost să povestesc despre momentele artistice care au pigmentat TEDxCLUJ 2017 – înțelegi despre ce este vorba doar dacă ești acolo să asculți naiul lui Radu Nechifor ori să rămâi uimit de step-ul lui Adrian Strâmtu sau să apreciezi desenele lui Paul Dumitreu. De menționat, totuși, prezentatorul original: un… mim, cuvintele fiind asigurate din background de Mimo Poetul (vocea poetului necunoscut Iv cel naiv).

Fie vorba-ntre noi, încercarea tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-301mea de a strânge în câteva cuvinte o zi așa de plină de idei și concepte inovatoare și motivaționale este de-a dreptul palidă. Nu știu dacă am reușit să descriu măcar 1% din ceea ce experimentează un spectator la TEDxCLUJ.

Deși a trecut o săptămână, cerebelul meu încă macină febril multe lucruri auzite la TEDxCLUJ: Going Beyond. Și mi-e clar că de-abia aștept următoarea ediție, din 2018 – sunt foarte curios ce temă generală vor găsi organizatorii.

 

tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-102TEDxCluj 2017: Going Beyond a fost powered by NN România. Pentru al doilea an consecutiv, compania de asigurări de viață, sănătate și pensii private a contribuit și în acest an la oferirea de experiențe memorabile pentru comunitatea TEDxCluj, iar Parteneriat pentru Arte a susținut colaborările creative.
Parteneri principali: Cluj HUB și TETAPOLIS. Parteneri: Emerson, Telenav, Farmec, Betfair. Catalizatori: Parteneriat pentru Arte, EXIMTUR, City Plaza, ARIES Transilvania, Vitrina Advertising, AMM Design, Get Pony, RDS-RCS, Meron, Demmers Teahaus, Donuterie, Iulius Mall.
Un aport special la această ediție TEDxCluj l-a avut ARIES Transilvania. Împreună cu două dintre companiile sale membre – AROBS Transilvania Software și Indeco Soft – ca reprezentanți ai comunității inovatoare de IT din Transilvania de Nord, implementează un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA), care va sta la baza dezvoltării antreprenoriale în regiune în domeniul Spațiului și al tehnologiei: EO ClimLab (eoclimlab.eu).
tedxcluj-2017-going-beyond-stiinta-tehnica-101Parteneri media: Sinteza, Adevărul, Știință & Tehnică, ZeList Monitor, Revista CARIERE, Revista Biz, StartUp Cafe, IQAds, Smark, Transilvania Reporter, Zile și Nopți, InfoTrafic, Monitorul de Cluj, I Love Cluj, Cluj.com.
TEDxCluj este o inițiativă locală și independentă care aduce experiența internațională TEDx în Transilvania. Primul eveniment TEDxCluj s-a desfășurat în 2010, iar de atunci peste 4.500 de persoane au participat la cele 12 evenimente organizate de către echipa TEDxCluj sub deviza TED: „Ideas worth spreading” – „Idei care merită răspândite”. Ultima ediție TEDxCluj, cu tema „MYTHBUSTING – lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul”, a însemnat 25 de vorbitori, 3 momente artistice și 10 ore de inspirație. Mai multe informații: www.tedxcluj.com, www.facebook.com/tedxcluj.