O echipă formată din oameni de știință de la Spitalul Universitar Oslo, de la Universitatea din Oslo, de la Universitatea Norvegiană pentru Știință și Tehnologie, de la Stabilimentul Norvegian pentru Cercetare în Apărare și de la alte 22 de instituții, a pus bazele unui proiect numit Melody, care propune ca următoarea generație de camere inteligente tip pilulă să poată transmite imagini video HD din tracturile digestive ale oamenilor.

 

Capsula endoscopică este special proiectată pentru a fi înghițită și va conține o video-cameră HD miniaturală, o sursă de lumină, un radio-emițător și o baterie. Dispozitivul va putea înregistra imagini video de calitate HD ale tractului digestiv al pacientului, transmițând cadre în timp real prin corp cu ajutorul unor unde radio de bandă ultra-largă, ce vor fi recepționate de o curea de receptoare purtată de pacient împrejurul taliei.

Principala provocare a noii tehnologi este cantitatea de date uriașă – 30 de cadre pe secundă – pe care micul dispozitiv trebuie să o proceseze. Echipa a dezvoltat un algoritm care comprimă imaginile la numai 3% din dimensiunile originale, în încercarea de a soluționa această problemă.

Tehnologia a fost testată pe porci, dar antenna putea recepționa semnalele puternice numai dacă transmițătorul se afla la mai puțin de cinci centrimetri sub suprafața pielii. Echipa lucrează acum separat la un sistem de imagistică tip radar care ar permite transmisiuni de la adâncimi mai mari în zona abdomenului și a toracelui.

Sursa

Foto: FML