0
(0)

Date fiind condițiile extrem de dure care se regăsesc azi în Antarctica, orice expediție de cercetare paleontologică se poate dovedi o piatră de încercare pentru orice cercetător. Cu atât mai importante sunt descoperirile efectuate aici, cu cât ele sunt extrem de rare. Este și cazul unei expediții chiliene care a dus la descoperire unei creaturi gigantice ce domina apele sudice ale Terrei acum circa 66 de milioane de ani.

Este vorba despre o specie complet necunoscută de mosasaur (reptile marine ce au prosperat în Jurasic și Cretacic care s-a dovedit cea mai mare de acest gen descoperită vreodată în emisfera sudică. Până la această descoperire, cel mai mare mosasaur sudic era Taniwhasaurus antarcticus, un animal al cărui craniu măsura circa 70 de centimetri lungime.

Botezat Kaikaifilu, noul mosasaur este o rudă apropiată al lui T. antarcticus, precum și a faimosului Tylosaurus (cel mai mare mosasaur descoperit vreodată, a cărui lungime atingea aproximativ 15 metri). Numai că mosasaurul antarctic a trăit în altă emisferă și la circa 20 de milioane de ani după gigantul nordic. Cu un craniu de circa 1,2 metri lungime, animalul ar fi măsurat cel puțin 10-12 metri lungime, și ar fi fost unul dintre prădătorii de top ai mărilor și oceanelor.

Numele Kaikaifilu își are originea în mitologia Mapuche, populație din sudul Argentinei și al statului Chile, mitologie în care Kai Kai filu reprezenta o reptilă uriașă, stăpână a mărilor, rivala lui Treng-Treng filu, o reptilă terestră, creatoare a uscatului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?