0
(0)

Un implant retinian – sau ochi bionic – alimentat cu ajutorul luminii a fost inventat de cercetătorii Universității Stanford în California, pentru a-i ajuta pe nevăzători să își recapete vederea.

 

Actualele implanturi vizuale pentru pacienți trebuie alimentate de o baterie. Noul dispozitiv, însă, folosește o pereche de lentile speciale pentru a focaliza lumină în infraroșu apropiat direct în nervul optic. Acest proces alimentează electric implantul și transmite informația care i-ar putea permite unui pacient să vadă.

Afecțiuni generate de vârsta înaintată, precum degenerescența maculară și retinita pigmentară, determină moartea celulelor oculare foto-detectoare, ceea ce duce, eventual, la orbire. Implanturile retiniene stimulează nervii din spatele globului ocular, ceea ce a ajutat de-a lungul timpului câțiva pacienți să își recapete vederea.

În cadrul unor astfel de proceduri clasice, unii pacienți complet orbi au devenit capabili să perceapă lumina și chiar unele forme. Totuși, dincolo de potrivirea unui chip în spatele retinei, metodele „tradiționale” de implant retinian mai implică și montarea unei baterii în spatele urechiei, conectată printr-un cablu la circuitul ocular.

Acum, cercetătorii de la Stanford susțin că metoda lor ar putea reprezenta un pas înainte prin eliminarea necesității de piese electronice complexe și de cabluri. Un implant retinian, care funcționează asemenea unui panou solar, este montat în spatele ochiului. O pereche de lentile dotate cu o camera video înregistrează ceea ce se petrece dinaintea ochilor unui pacient și declanșează raze de lumină în spectru infraroșu apropiat către chip-ul retinian.

Acest mecanism creează un semnal electric transmis nervilor. Deoarece implantul fotovoltaic este subțire și wireless, procedura chirurgicala este mult mai simplă decât alte abordări de implantare a unor proteze retiniene. Un astfel de implant complet integrat promite restaurarea vederii folositoare pentru pacienții orbiți de afecțiuni retiniene degenerative. Implantul nu a fost încă testat pe oameni, dar s-a demonstrat funcțional și eficient în cazul șoarecilor.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here