Avioanele comerciale ale viitorului, pe lângă faptul că te vor putea „culege” din faţa casei, vor depăşi de cinci ori viteza sunetului, atingând viteze de până la 6.400 km/h şi putând astfel efectua un zbor transatlantic în mai puţin de o oră.

 

Se estimează că astfel de aeronave, numite „Scramjets” (supersonic combustion ramjet) vor fi introduse în producţie largă până la sfârşitul acestui secol, mai precis, începând cu anul 2075. Design-ul lor în formă de V aminteşte de navele aparţinând NASA.

Avioanele viitorului vor zbura în formaţie, economisind energie prin folosirea fluxului de aer generat de avionul din faţă, în mod similar cu zborul păsărilor migratoare, care, în acest mod, se susțin unele pe altele pe durata călătoriei.

În prezent, cel mai rapid avion de tipul Scramjet, ce funcţionează pe principiul aspiraţiei aerului, este cel proiectat de NASA, respectiv modelul X-43A, care  a reuşit să atingă o viteză Mach 9.8 (aproximativ 7000 mph ori 11.200 km/h) – problema este că X-43A nu poate căra nici echipaj uman, cu atât mai puţin  pasageri, pe viitor aeronavele care să fie capabile de acest lucru trebuind să fie limitate la „numai” 6.400 km/h.

Se pare că în aviaţia comercială a viitorului, un zbor de la New York la Sidney va putea fi efectuat în două ore jumătate, faţă de 21 de ore cât durează în prezent.

Sursa

Sursa Foto: NASA