0
(0)

Prin imitarea structurii unui parazit intestinal al peștilor, cercetătorii au reușit să realizeze un plasture flexibil, care este mult mai eficient decât copcile chirurgicale.

Parazitul intestinal al peștilor, care poartă numele de Pomphorhynchus laevis, folosește o tehnică specială pentru a se atașa de intestinele peștilor. După ce ajunge în intestin el își umflă trompa, acoperită cu spini minusculi, și aceștia pătrund în peretele intestinal.

 

Trompa parazitului Pomphorhynchus laevis este acoperită cu ace microscopice.

Această tehnică a fost imitată de către o echipă de cercetători condusă de către Jeffrey Karp, de la Harvard Medical School, pentru a realiza un nou tip de plasture. Pentru Los Angeles Times, Karp explica: ”Paraziții folosesc tot felul de trucuri pentru a coloniza și a se fixa de gazde. Așa că noi ne-am gândit că putem studia [aceste trucuri], pentru a identifica noi mecanisme de fixare”. Rezultatul a fost un plasture flexibil, acoperit cu ace microscopice, lungi de numai 700 microni, care pătrund în țesut. În etapa următoare, hidrogelul, (un material asemănător cu cel folosite pentru scutecele de unică folosință) cu care sunt acoperite aceste ace, își mărește volumul și fixează plasturele.

 

Noul plasture, care imită modul de atașare al parazitului Pomphorhynchus laevis.

În timpul testelor s-a constatat că forța de fixare asigurată de acest nou plasture este de trei mai mare decât cea obținută cu ajutorul copcilor chirurgicale. Deoarece noul plasture nu folosește adezivi chimici pentru fixare, nu s-au semnalat reacții alergice. În plus, deoarece microacele sunt foarte scurte, nu este afectat țesutul atunci când sunt îndepărtate. Noul plasture ar putea fi folosit pentru a ține laolată marginile unei incizii sau ale unei răni și, atunci când va fi dezvoltată o versiune care să se dizolve lent în interiorul coprului, ar putea fi folosit cu succes în operațiile de transplant. Cercetătorii mai au în vedere modificarea hidrogelului cu care sunt acoperite microacele pentru ca acesta să poată dispersa substanțe terapeutice, care să accelereze procesul de vindecare.

Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în Nature Comunication.

Surse: Science, Los Angeles Times, A bio-inspired swellable microneedle adhesive for mechanical interlocking with tissue (Nature Comunication, 16 aprilie 2013)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here