0
(0)

 

Nu este vorba despre o ploaie în sensul uzual al cuvântului. Este o ploaie de particule încărcate electric, care cad pe suprafața Soarelui.

 

Trecem printr-o periodă de maximum a activității solare. Pe Soare se produc erupții, care pot îmbrăca mai multe forme. Uneori se manifestă sub forma unor protuberanțe, filamente, solare. Alteori Soarele aruncă în spațiu  cantități din coroana solară. Acestea sunt ejecțiile de masă coronală (coronal mass ejection – CME). În alte situații, putem vedea cum plasma din atmosfera Soarelui se deplasează de-a lungul liniilor câmpului magnetic local, formând un soi de arce la suprafața sa.

Pe 19 iulie 2012, pe suprafața Soarelui s-a produs o erupție care a îmbrăcat toate cele trei aspecte prezetate mai sus. O protuberanță solară s-a ridicat prin coroana solară. A urmat o ejecție de masă coronală, care a aruncat în spațiu o cantitate din coroana s-a. Spectacolul s-a încheiat cu ceea ce putem spune că ar fi o ploaie solară.

Ploaia solară apare atunci când plasma din coroana solară se răcește de-a lungul liniilor câmpului magnetic local, extrem de intens. Aceste linii de câmp magnetic sunt invizibile, dar noi putem vedea cum particulele încărcate electric, care alcătuiesc plasma, se deplasează de-a lungul lor. Datorită acestui fenomen oamenii de știință pot obține informații prețioase despre câmpul magnetic al Soarelui.

Videoclipul de mai jos, care surprinde acest fenomen spectaculos, a fost realizat pe baza imaginilor transmise de SDO (Solar Dynamics Observatory). Imaginile au fost luate cu cadența de un cadru la fiecare 12 secunde. Videoclipul rulează cu 30 cadre/secundă. Din acest motiv fiecare secundă din film reprezintă 6 minute de timp real.

 

Surse: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here