0
(0)

Echipajele navelor vor învăța manevrele de salvare folosind tehnologie VR și AR dezvoltată în România, în cadrul proiectului PALAEMON.

Dezastrele maritime din ultimii ani ne reamintesc că suntem departe de a stăpâni mările. Că ar trebui să ne concentrăm pe procedurile de evacuare a navelor mari de pasageri, la timp și eficient. Acesta este motivul pentru care toate navele de croazieră implementează proceduri sofisticate pentru exercițiile de evacuare și pentru instruirea echipajului.

Proiectul PALAEMON urmărește dezvoltarea și evaluarea unui sistem sofisticat de evacuare centralizată în masă, care regândește total sistemul actual, și îl combină cu un ecosistem inteligent de componente critice. Noua metodă va oferi acces în timp real la date, pentru a stabili strategii adecvate de evacuare a navelor deteriorate sau inundate.

Rolul IT-iștilor români în proiectul PALAEMON

În calitate de partener tehnologic, compania românească de software Software Imagination & Vision (SIMAVI) va conduce dezvoltarea programului de instruire pentru întregul echipaj al unei nave, folosind tehnologii avansate precum Realitate Virtuală (VR) și Realitate Augmentată (AR). În plus, având o mare experiență în activități de formare, SIMAVI va conduce Academia PALAEMON.

SIMAVI este implicat în mod similar într-un alt proiect european: ISOLA. Pentru ISOLA, SIMAVI va dezvolta, de asemenea, aplicații de Realitate Virtuală și Realitate Augumentată pentru instruirea membrilor echipajului și asistența acordată ofițerului de securitate la bordul navei de croazieră, dar va livra și o aplicație mobilă care comunică pasagerilor în situații de pericol.

Academia PALAEMON

Tehnologiile VR și sistemele AR vor avea misiunea inovatoare de a îmbunătăți formarea și conștientizarea personalului și de a facilita transferul de cunoștințe și standardizarea celor mai bune practici. Echipați cu căști Oculus Quest, studenții Academiei PALAEMON vor avea posibilitatea de a practica în siguranță diverse scenarii legate de siguranța pasagerilor. Tehnologia VR va permite, prin urmare, o imersiune completă a utilizatorilor, permițând cooperarea directă dintre stagiari și experți în materie.

Unele dintre sarcinile specifice care vor fi efectuate în cadrul Academiei PALAEMON cu ajutorul Realității Virtuale sunt:

  • Instruirea personalului;
  • Evaluarea personalului;
  • Dezvoltarea scenariilor pentru simulări;
  • Îmbunătățirea continuă a procedurilor de siguranță.

Ochelari cu Realitate Augmentată pentru echipajul navei

Componenta de Realitate Augmentată are un rol esențial în implementarea scenariilor de evacuare. În cadrul proiectului PALAEMON, căștile utilizate pentru componentele AR vor fi dispozitivul HoloLens 2 de la Microsoft. În timpul simulărilor, Realitatea Augmentată va suplini câteva caracteristici critice.

În primul rând, ochelarii vor oferi echipajului asistență și îndrumare în timp real în timpul scenariilor.

În al doilea rând, tehnologia de ultimă generație va furniza membrilor echipajului informații vitale cu privire la starea navei, cu privire la orice schimbări sau actualizări ale strategiei de evacuare, monitorizând în același timp pasagerii și mediul.

În plus, AR va permite comunicarea în timp real a membrilor echipajului în timpul scenariilor de evacuare, facilitând schimbul de informații exact la timp între participanți.

Ce aduce nou PALAEMON

Este vital ca în timpul unei urgențe sau al unui incident grav, evacuarea pasagerilor să se facă cu cea mai mare eficiență posibilă. Ecosistemul inteligent propus de PALAEMON încorporează tehnologii inovatoare pentru detectarea, monitorizarea și numărarea persoanelor aflate la bord; servicii de localizare, precum și date în timp real în timpul accidentului. Acestea vor fi integrate într-un sistem independent, inteligent, de monitorizare a situației și de orientare, care va putea oferi echipajului o cale eficientă de evacuare pentru mulțimi mari de pasageri.

Monitorizarea continuă și controlul permanent vor spori capacitatea de a detecta, preveni și atenua orice problemă și daunele potențiale care decurg din accidente și dezastre fizice și/ sau provocate de om.

Proiectul se adresează companiilor care dețin nave mari de croazieră și RoPax (feriboturi de croazieră) și combină experiența mai multor parteneri din domeniul fabricării navelor de croazieră, a marilor operatori de nave de croazieră, a organizațiilor specializate în producerea de senzori, a unui grup multidisciplinar de inovatori, a unor experți în eLearning și formare virtuală.

Acest proiect a primit finanțare din programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020, în baza acordului de subvenție nr. 814962.

Pentru mai multe informații: https://palaemonproject.eu/

Foto: Pixabay

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?