0
(0)

Pentru a doua oară la rând, am participat, în calitate de membru al juriului, la concursul național de astrofotografie – Astrofoto 2015. Organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și susținut de Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Columna TV și S.C. Șoimul.eu, concursul este un demers unic în România.

Astrofoto a ajuns deja la a VIII-a ediție și reușește să adune cele mai bune fotografii românești, cele mai bune foto-reportaje nocturne, care ne vorbesc în imagini despre astronomie și atmosfera Pământului. În calitate de astrofotograf bătrân, vă mărturisesc faptul că a fi fotograf de stele nu e tocmai un lucru facil. Nu e suficient să ai un aparat foto, fie el și unul scump și în consecință bun, pentru a produce imagini de calitate.

Ai nevoie, în primul, rând de cunoștințe temeinice de astronomie. Trebuie să știi totul despre mișcarea bolții cerești, producerea celor mai diverse fenomene astro și atmosferice. Ar fi bine să stăpânești elemente de geometrie și trigonometrie, noțiuni din fizică și, nu în ultimul rând, să ai idee de cum se produc, cum se manifestă și cum pot evolua fenomenele meteorologice.

Nu mai vorbesc de cunoștințe de optică și fotografie elementară, căci fără tehnică fotografică bine stăpânită nici nu putem discuta. În ecuație intră și diverse tipuri de bugete, cel mai sensibil fiind cel financiar, care se continuă cu bugetul de timp alocat. O astrofotografie se poate obține pe loc, cu o singură expunere sau poate dura luni întregi, cu expuneri lungi, în seri diferite sau chiar în anotimpuri diferite.

Cu alte cuvinte, astrofotografia e un lucru complex, consumator de timp și de resurse financiare, iar pasiunea pentru astronomie trebuie să le întreacă pe toate cele de mai sus, cu vârf și îndesat. Concursul și expoziția câștigătorilor s-a ținut la Muzeul de Istorie Dâmbovița, din Târgoviște. În continuare, vă invit să admirați și să citiți câteva rânduri despre fotografiile câștigătoare.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-1
PREMIUL CEL MARE A FOST CÂŞTIGAT DE ATTILA MUNZLINGER. Aici, este înfăţişată legătura dintre cer şi pământ, dintre spaţiu şi teluric. După părerea mea, dar şi a organizatorului acestui unic concurs de astrofotografie, Valentin Grigore (presedinte SARM), Attila este, în acest moment, cel mai complet astrofotograf român.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-2
PREMIUL 1 – ASTRO – ARTISTICĂ, SECŢIUNEA POLUARE LUMINOASÄ – RAUL CRAIOVEANU. Îl felicit pe Raul pentru cadrele excelente, capturate pe timpul nopţii, dar în special pentru cele în care surprinde poluarea luminoasă, efect nociv şi distructiv asupra observaţiilor astronomice.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-3
PREMIUL 1 – ASTRO – TEHNICĂ – PLANETE – CONSTANTIN SPRIANU. De la stânga la dreapta, ne sunt înfaţişate planetele Marte, Jupiter şi Saturn. Remarcaţi detaliile surprinse, trebuie spus, de pe un cer nu tocmai perfect, de undeva din România. Fotografia planetară este un tip particular de astrofoto. Aici contează foarte mult turbulenţa atmosferică din timpul sesiunii şi cunoştinţele de procesare a miilor de imagini capturate, care se coagulează într-una singură.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-4
PREMIUL 1 – ASTRO – SENIORI DEEP SKY – SABIN FOTA . Vedem o imagine fabuloasă cu „fabrica de stele” Nebuloasa Rosetta. Aflată la 5.000 de ani lumină de noi, în regiunea Monoceros din Calea Lactee, Rosetta ne apare ca o pată difuză în ocular, dar iată cum arată în realitate, după ore întregi de achiziționat fotoni. Am aflat ulterior jurizării că autorul fotografiei, unul dintre cei mai talentați astrofotografi din țară, a plecat dintre noi. Odihneste-te în pace Sabin Fota, acolo, printre stelele care ți-au fost atât de dragi!

 

astrofoto-stiinta-tehnica-5
PREMIUL ASTRO – SOARE ȘI LUNĂ – GABRIEL CORBAN. Setul de imagini înfățisează tumultoasa activitate a Soarelui, în stratul cromosferei. Surprinse în banda îngustă Ha, protuberanțele se ridică și coboară înapoi din coroană pe liniile de câmp magnetic, care țâșnesc incontrolabil de sub fotosferă.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-6
PREMIUL 1 – ASTRO – MONTAJ – IULIAN POPA. lată ce obţinem dacă lăsam aparatul deschis pentru 2-3 ore: dâre circulare de stele, în jurul polului nord ceresc. Imaginea ilustrează foarte bine mişcarea de rotaţie a Pământului în jurul propriei axe si se obţine cu expuneri multiple de 20-30 de secunde, în functie de câtă lumină avem la locul observaţiei. Ulterior, imaginile se compun cu ajutorul unui software şi se obţin aceste “star-trails”.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-7
PREMIUL 1 – ASTRO – DEEP SKY – CRISTIAN DĂNESCU. Nebuloasa VDB 142 (sau „Trompa de elefant”) este o stranie aglomerare de gaze şi praf interstelar, pe margini – de emisie a hidrogenului, iar în zona întunecată – de blocare a luminii. Zona face parte din constelaţia Cefeu şi e situată la circa 3000 de ani lumină distanţă.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-8
PREMIUL 1 – ASTRO – TEHNIC – RADU GHERASE. Imaginea redă galaxia spirală Whirlpool (M51) şi companionul, situat dedesubtul ei. Galaxia poate fi găsită, prin telescop, în vecinătatea stelei Alkaid, prima din „oiştea” constelaţiei Carul Mare. Braţele sale spirale şi liniile de praf interstelar ne dau imaginea propriei galaxii, asa cum nu o putem vedea de pe Pământ.

 

astrofoto-stiinta-tehnica-9
PREMIUL 1 – ASTRO – TEHNICÄ – EMIL PERA. Marea nebuloasă din Orion sau M42 este poate cel mai cunoscut obiect deep-sky dintre toate. Desigur, prin telescop, nu o puteţi vedea așa de colorată şi de bine definită, dar M42 stă sus, în constelaţia Orion, până în primele luni de primăvară. Vă recomand observația de pe cer negru și, de ce nu, să încercați câteva fotografii cu această zonă foarte interesantă a cerului.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?