0
(0)

Prima conversație verbală s-ar fi petrecut acum 1,8 – 2,5 milioane de ani, cel mai probabil având ca subiect crearea uneltelor, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California și publicat în revista de specialitate Nature Communication.

 

„Sunt convins că apariția și folosirea uneltelor a dus la evoluția limbajului articulat și că, foarte probabil, cuvinte care să desemneze anumite obiecte și activități au apărut înaintea celor care să descrie stări emoționale. Folosirea unor termeni care să descrie concepte non-emoționale  ca: da, nu, aici, acum, bine sau rău, ar fi fost extrem de utilă”, susține Dr. Thomas Morgan, liderul echipei de cercetători implicați în proiect.

Morgan, alături de Natalie Uomini, arheolog în cadrul Universității din Liverpool, a condus o serie de teste și experimente, predând în același timp studenților arta prelucrării pietrelor în stil Oldowan (cea mai veche cultură materială, asociată cu Homo habilis, Homo rudolfensis, Australopithecus garhi sau Paranthropus robustus). Cei doi oameni de știință au descoperit că volumul și calitatea uneltelor de piatră, precum și timpul realizării lor, au crescut simțitor atunci când au folosit comunicarea verbală, față de comunicarea prin gesturi sau chiar simpla imitație.

Morgan este de părere că și alte activități ale primilor reprezentanți ai genului Homo, așa cum ar fi vânătoarea și culesul, au fost implicate în dezvoltarea limbajului, însă nu în aceeași proporție ca realizarea uneltelor.

Conform lui Morgan și echipei sale de specialiști, dacă limbajul a apărut acum cel puțin 2 milioane de ani, toate celelalte specii umane care au urmat, foloseau un limbaj articulat complex, vârfurile fiind Homo sapiens și Omul de neanderthal, creatorii celor  mai complexe unelte de piatră din preistorie.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here