Producătorul japonez de materiale supraelastice Asahi Kasei Fibers a dezvoltat primul cablu electric elastic din lume, un conector conductiv extensibil capabil să reducă numărul uneori ridicol de mare de cabluri și fire tipic erei puternic tehnologizate pe care o traversăm.

 

Mai mult decât să împuțineze cablurile necesare alimentării cu energie electrică a diferitelor echipamente, Roboden, așa cum se numește „elasticul electric”, poate face posibile noi generații de materiale textile în a căror componență intră circuite electronice, precum și noi tipuri de piele robotică.

Roboden este deja disponibil în cazul diferitelor tipuri de cabluri, inclusiv cele USB și cablurile standard de alimentare, oferind acel mic surplus de fir întotdeauna necesar pentru a ajunge la priza vizată.

Adevăratul câștig este însă cel pe tărâmul mașinăriilor automate și al roboticii. În acest caz, cablurile de conectare trebuiau să fie până acum tot atât de lungi cât raza maximă de mișcare a mașinăriilor pentru a le permite acestora o deplasare nerestricționată. Dar acest lucru se traduce adesea prin mult cablu \”nefolosit\” înșirat pe podea.

Cu Roboden, cablul se întinde atunci când robotul/mașinăria se îndepărtează de sursa de alimentare și se restrânge atunci când mașina relaxează tensionarea, prevenind astfel cablul în surplus. De asemenea, atunci când va veni momentul să ne îmbrăcăm roboții în materiale moi, similare pielii, componentele electronice și chip-urile elastice vor reprezenta tehnologiile capabile să facă acest lucru posibil.

Sursa