Avionul Solar Impulse 2 a reușit să facă înconjurul lumii în 505 zile, utilizând doar energia soarelui, captată de panouri fotovoltaice. A fost un experiment extraordinar, care demonstrează că energia solară are un potențial uriaș, în orice domeniu. E adevărat, va mai trece un timp până când vom vedea un avion comercial alimentat doar de energia soarelui, dar este un început.

clark-university-gamera-helicopterCare, iată, i-a inspirat pe studenții de la Universitatea din Maryland să depășească limitele convenționalului și să realizeze un elicopter alimentat doar cu energie solară. De fapt, este vorba despre un upgrade al proiectului Gamera Human-Powered Helicopter – elicopter al cărui motor este chiar… omul (pilotul pune în mișcare elicele prin intermediul unui angrenaj acționat cu pedale).

Elicopterul Gamera constă din patru brațe uriașe, la capetele cărora sunt amplasate elicele care, prin rotire, creează forța de portanță necesară pentru a ridica dispozitivul de la sol. În 2013, proiectul Gamera a câștigat un premiu de 250.000 USD, după ce a reușit să stea în aer aproape un minut, la o înălțime de circa 3 metri. „Motorul” a fost studentul Kyle Gluesenkamp.

389789e400000578-0-image-a-4_1474326860496Acum, Gamera a fost dotat cu panouri fotovoltaice, montate pe imensele brațe, curentul produs de acestea alimentând patru mici motoare electrice, rolul acestora fiind de a pune în mișcare elicele. Iar rezultatul poate fi considerat istoric: elicopterul solar a reușit să zboare la câțiva centimetri de sol circa 9 secunde.

Este, oare, fezabilă economic și industrial ideea unui elicopter solar? Sincer, în urma acestui experiment răspunsul este „da”, chiar dacă vor mai trece mulți ani până când o vom vedea realmente pusă în aplicare. Deocamdată, cel mai important este ca acest gen de proiecte să inspire tinerii să găsească soluții inovatoare în viitorul apropiat.