0
(0)

Începând de duminică, 16 octombrie, aflați lucruri noi și revoluționare în noul documentar „Primul împărat al Chinei: Secrete din mormânt”. Exploratorul debutant Albert Lin și National Geographic Channel dezvăluie secrete teribile ce-au fost ascunse în mormântul primului împărat al Chinei.

Soldații de teracotă sunt doar vârful aisbergului în cel mai mare complex mortuar descoperit vreodată, care a rămas în mare parte neexcavat… până acum. Aceste statui mute păzesc descoperiri macabre care înfățișează o imagine a lumii antice total diferită față de ceea ce știam.

În 1974, o descoperire fără precedent a fost făcută de niște fermieri din centrul Chinei: peste 8.000 de figurine din teracotă ce fuseseră îngropate la aproximativ un kilometru de mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Timp de patru decenii de la descoperire, arheologii și savanții au continuat să studieze situl remarcabil și, deși mare parte din el a fost dezvăluit, multe rămân încă un mister.

Însă noi excavări efectuate de arheologii mausoleului, surprinse de camerele National Geographic Channel și BBC, oferă noi revelații nu numai despre mormânt în sine, dar revelații care rescriu istoria Chinei și contactul său cu lumea occidentală.

Dovezi ale contactelor apropiate între civilizațiile greacă și chineză în secolul al III-lea î.e.n.

Dr. Li Xiuzhen, arheolog senior la Muzeul Mausoleului Împăratului Qin Shi Huang din China, a spus: „Avem acum dovezi că au existat contacte strânse între China primului împărat și Occidentul înainte de deschiderea formală a Drumului Mătăsii. Aceasta s-a întâmplat cu mult mai devreme decât s-a crezut”.

Înainte de construirea mormântului primului împărat, nu exista o tradiție a realizării de statui în mărime naturală în China. Statuile descoperite aparținând perioadei anterioare primului împărat sunt figurine mici, simple, de doar 20 cm înălțime. De unde vine armata de teracotă și cine a creat-o a fost multă vreme un mister. Pentru a explica cum a putut avea loc o asemenea schimbare uriașă de stil și măiestrie, dr. Xiuzhen crede că influențele trebuie să fi provenit din afara Chinei.

Profesorul Lukas Nickel, președintele catedrei de istoria artei asiatice din cadrul Universității din Viena, a examinat statui reprezentând acrobați de circ, recent descoperite la mormântul primului împărat, și crede că acestea sprijină noua teorie uimitoare cum că au existat schimburi de idei și tehnologii între China și Grecia antică cu 1500 de ani înainte de Marco Polo. Dacă este adevărat, acesta ar fi primul contact între Orient și Occident înregistrat în istorie.

Teoria profesorului Nickel este că primul împărat a fost influențat de apariția statuilor grecești în Asia Centrală în secolul de după Alexandru cel Mare. Iar artizanii greci este posibil să fi venit la curtea primului împărat. Dr. Nickel concluzionează: „Îmi imaginez că un sculptor grec ar fi putut veni aici pentru a-i instrui pe localnici”.

Alte dovezi recente au fost găsite într-o colecție splendidă de figurine din bronz reprezentând păsări, descoperită la situl mormântului. Acestea dovedesc tehnici meșteșugărești neobișnuite în China și asemănătoare tehnicii turnării cu ceară pierdută cunoscute în Grecia și Egiptul antice. Dr. Xiuzhen adaugă: „Credem că armata de teracotă, acrobații și sculpturile în bronz descoperite la sit au fost inspirate de sculpturile și arta Greciei antice”.

Profesorul Zhang Wixing, arheolog principal al complexului funerar, concluzionează: „Eforturile arheologice întreprinse aici recent sunt mai importante decât oricare în ultimii 40 de ani. Prin examinarea sistematică a mormântului principal și a mormintelor secundare am descoperit ceva mai important chiar decât armata de teracotă”.

Concubine ucise

Chiar în fața mormântului împăratului, profesorul arheolog Zhang Weixing și echipa sa au descoperit oasele unor tinere femei, îngropate împreună cu bijuterii prețioase din aur și perle, care nu ar fi putut aparține decât unor femei de rang foarte înalt.

Dr. Huan Yang, care a participat la excavările oaselor, crede că aceste tinere femei au fost concubinele primului împărat. În mod șocant, pare că trupurile acestora au fost mutilate la momentul morții. Există 99 de morminte individuale de acest fel identificate în complex. Zece au fost excavate până acum și fiecare dintre ele conține rămășițele mutilate ale unei femei tinere.

Craniul unui print executat?

Craniul unui bărbat de rang foarte înalt a fost descoperit în latura de est a mormântului primului împărat, cu o săgeată de arbaletă înfiptă în partea posterioară. Această săgeată pare să fi fost lansată de la distanță mică, indicând că a fost vorba de o execuție. Arheologii chinezi care lucrează la acest sit cred că craniul ar putea aparține prințului Fu Su, cel mai mare fiu al primului împărat, deoarece acesta a fost găsit îngropat cu artefacte ce aparțin familiei regale.

Arheologii chinezi afirmă că groapa mortuară conține oasele unui total de șapte indivizi, toți executați. Aceste descoperiri întăresc dovezile istorice care indică o luptă pentru putere în stilul „Game of Thrones”, în urma căreia prințul Fu Su și ceilalți frați ai săi au fost uciși de mai tânărul prinț Hu Hai după moartea tatălui lor.

Acestea nu au fost singurele schelete găsite. Printre descoperiri s-au aflat și morminte comune. Într-unul dintre aceste morminte, s-au găsit unelte folosite de muncitori la construirea complexului funerar, alături de cătușe pentru mâini și gât. A fost realizată prima reconstrucție facială din lume a unuia dintre craniile muncitorilor îngropați în complexul mortuar și aceasta ne permite, astfel, să vedem cum arătau acești muncitori din trecut.

Dimensiunile și amplasarea sitului

Lucrările arheologice au dezvăluit acum că întregul sit acoperă o zonă de aproape 100 de kilometri pătrați sub poalele nordice ale muntelui Li. Anterior s-a crezut că situl măsoară doar jumătate din suprafața sa reală, 57 de kilometri pătrați.

Experții au efectuat o examinare detaliată a sitului, incluzând studii de detectare de la distanță și excavări dirijate. Ei au încheiat de asemenea un studiu arheologic sistematic folosind tehnologii de detectare la distanță, georadar și tehnici de carotaj. Aceste metode au dezvăluit că mormântul principal al împăratului se află neatins sub o piramidă creată de om și o structură vastă cu pereți de 145 de metri lungime pe fiecare latură și 14 metri înălțime.

În jurul mormântului, au fost descoperite coridoare către mormânt, care legau camere mortuare ale concubinelor, zonele de locuit și un drum de 66 de metri lățime, asemănător unei autostrăzi moderne cu 16 benzi.

Descoperirea celor două drumuri de către dr. Albert Lin

Echipa de producție a serialului a primit acces exclusiv pentru a trimite o dronă deasupra sitului. Aceasta a fost echipată cu o cameră cu termoviziune. Inginerul și exploratorul Albert Lin a folosit imaginile filmate de dronă și imaginile din satelit și astfel a descoperit ceea ce păreau a fi două drumuri ce ieșeau din complexul împăratului.

Unul dintre ele se îndreaptă spre nord-vest, înspre Lintao, poarta spre și dinspre vest. Echipa mausoleului cercetează acum această nouă descoperire interesantă.

Studiu ADN

ADN mitocondrial specific europenilor a fost descoperit la diferite situri în provincia chineză Xinjiang, ceea ce demonstrează că europenii au călătorit în aceste locuri, s-au așezat și au murit aici înainte și în timpul primului împărat.

Profesorul Zhang Weixing a afirmat: „Este un moment extrem de incitant la mausoleul primului împărat. Acesta este cel mai mare sit arheologic din lume; în urma cercetărilor noastre recente, știm că acest sit se întinde acum pe aproape o sută de kilometri pătrați. Excavările recente au condus la noi date extraordinare despre China creată de primul împărat”.

PROGRAME TV

Aceste descoperiri extraordinare și revoluționare vor fi prezentate în două programe de televiziune exclusive.

„The Greatest Tomb on Earth”, un documentar special de o oră, găzduit de Dan Snow, dr. Alice Roberts și dr. Albert Lin, va fi transmis în Marea Britanie de BBC în 16 octombrie, de la ora 20:00.

Drama documentar de două ore, „China’s Megatomb Revealed (Primul împărat al Chinei: Secrete din mormânt), găzduit de exploratorul debutant National Geographic, dr. Albert Lin, va fi difuzat pe National Geographic Channel în 170 de țări și în 45 de limbi. În România, premiera va avea loc duminică, 16 octombrie, de la ora 21:00.

Ambele programe vor face privitorii să reconsidere istoria uneia dintre cele mai mari civilizații străvechi ale lumii.

Vicepreședintele executiv al diviziei de programe și dezvoltare pentru National Geographic Channel, Hamish Mykura, a spus: ”Amploarea acestor descoperiri arheologice și însemnătatea lor sunt uimitoare. Noua revelație cum că două dintre superputerile lumii antice s-ar fi aflat în contact este un semn vital de reamintire astăzi despre nevoia de comunicare interculturală la nivel global. Este o temă demnă de tradiția National Geographic și BBC de a transmite povești revoluționare peste tot în lume”.

Prezentatorul National Geographic Albert Lin a afirmat: ”Suntem abia la începutul descoperirilor la acest complex funerar, dar ni s-a deschis o fereastră către baza istoriei noastre globale comune. Nu ar putea exista o echipă mai bună de arheologi și istorici care să lucreze la dezgroparea și conservarea acestor descoperiri. Este entuziasmant să ne alăturăm și noi lor și să revoluționăm cunoștințele despre istoria acestei perioade. Este o experiență ce ne amintește cât de important este să continuăm să explorăm și să punem întrebări despre lumea în care trăim”.

Aceasta este o coproducție a Brook Lapping Ltd pentru BBC și National Geographic Channel. Producătorii executivi pentru Brook Lapping sunt Lucy van Beek și Greg Sanderson. Editorul de programe pentru BBC este Rachel Morgan; vicepreședintele executiv al diviziei de programe și dezvoltare pentru National Geographic Channel este Hamish Mykura, iar directorul senior al departamentului de dezvoltare și producție este Simon Young. Regizorul chinez Chen Kaige (”Farewell My Concubine”) a supervizat secvențele pe bază de scenariu pentru National Geographic Channel.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?