Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Chalmers, din Suedia, au dezvoltat primul braț robotic perfect implantabil și controlabil mental, care folosește propriile legături nervoase și proprii mușchi rămași ai unei persoane cu un membru amputat pentru a-i oferi acesteia un nivel de control mult sporit comparativ cu tipurile de proteze accesibile până în prezent. Primele implanturi la pacienți umani vor avea loc în această iarnă.

 

Noua proteză se inserează în organismele pacienților prin procesul de osteointegrare, care implică atașarea implantului artificial direct la suprafața osului: un implant din titaniu este ancorat de scheletul pacientului, iar mai mulți electrozi de nervii și mușchii membrului amputat. Acest lucru asigură sporirea semnalului comunicării dintre corpul străin și creierul gazdei, comparativ cu metodele tipice folosite în prezent, care implică integrarea electrozilor numai la nivelul pielii.

În timpul funcționării, impulsurile electrice sunt captate de la nervii subiectului prin electrozii implantați înainte să fie transferate către o interfață neuronală, care mai departe transmite aceste semnale prin implantul din titaniu osteointegrat. În final, impulsurile sunt decodate de algoritmi sofisticați din brațul artificial, care îi prmit subiectului să își controleze mișcările.

\"(w540)

Mâna artificială are o mare dexteritate, iar motoarele din fiecare deget pot fi controlate atât individual cât și simultan, permițând o mai mare libertate de mișcare decât era posibil până acum. De asemenea, proteza oferă și un oarecare feedback în timp ce electrozii stimulează căile neuronale către creierul pacientului – probabil într-un mod similar ca cel din cazul membrelor reale – ceea ce permite reglarea corectă a forței de strângere. Creatorii dispozitivului, în frunte cu coordonatorul Max Ortiz Catalan, speră ca după intervențiile din această iarnă, proteza lor să poată fi folosită la scară largă.

Sursa

Foto: Integrum