0
(0)

Australia mizează pe gazul natural și o face în stil mare: la finele săptămânii trecute, Royal Dutch Shell a semnat documentele Prelude Flng Project, care presupune construcția unei nave-rafinărie pentru gaz natural lichefiat.

 

Este vorba despre cea mai mare structură de acest tip construită vreodată: va avea o lungime de 488 metri (mai înaltă decât Petronas Towers din Kuala Lumpur), o lățime de 75 metri și o greutate de circa 600.000 de tone (cât 6 portavioane și 3 Oasis of the Seas, cea mai mare navă de pasageri din lume). După ce construcția va fi finalizată, în șantierul naval al Samsung Heavy Industries din Geoje Island (Coreea de Sud), Prelude va fi ancorată la circa 400 km de portul Broome, în partea de nord-vest a Australiei, în perimetrul zăcământului descoperit de Shell în 2007. Va rămâne acolo vreme de 25 de ani, înainte de a fi verificată și destinată altor zăcăminte.

Potrivit proiectului, rafinăria plutioare va fi capabilă să reziste chiar și taifunurilor celor mai puternice, iar  capabilitățile ei sunt chiar și mai impresionante decât dimensiunile: începând din 2017 (când va fi operativă), „monstrul” va produce echivalentul a 110.000 de barili de petrol pe zi, adică 5,3 milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an, condensate și GPL. „Decizia noastră de a demara acest proiect reprezintă un progres pentru industria gazului natural lichefiat și o soluție eficientă la cererea de energie curată în continuă creștere”, a comentat Malcolm Brinded, director executiv al diviziei Upstream International din cadrul Shell.

Toată această energie este destinată mai ales marilor economii emergente, precum China. Nava va răci „in loco” gazul natural la o temperatură de -162° C pentru a-i reduce volumul de circa 600 de ori și a-l putea transporta în Asia, navigând departe de rutele migratorii ale balenelor, după cum au asigurat reprezentanții companiei.

Deși Shell nu a precizat costurile întregii operațiuni, estimate anul trecut la aproape 4 miliarde de dolari, cifra pe care compania intenționează s-o investească în Australia este de 30 mld dolari.
Sursa: Galileo

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here