O fotografie a unui rechin din specia Marele Alb capturat în apropiere de coasta nord-estică a Scoției a pus pe jar comunitatea de biologi din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât Richard Pierce, președintele al organizației Shark Trust, afirmă că rechinii albi vor migra în această parte a lumii în căutarea hranei.

 

„Temperatura optimă pentru rechinii albi este de circa 14-20 de grade Celsius, adică exact temperatura apei, pe timpul verii, din jurul coastelor britanice. În plus, aceste ape în care rechinii albi nu se aventurau până în prezent reprezintă o sursă ideală de hrană pentru acești prădători din top din mări și oceane. Faptul că ei încep să migreze către coastele engleze nu ar trebui să mire pe nimeni. Chiar în această lună, un rechin din această specie a fost observat în apropiere de Devon, iar luna trecutp, un altul a fost capturat în imediata vecinătate a coastei irlanedeze”, afirmă același Richard Pierce.

Nu toți specialiștii sunt însă de acord cu Richard Pierce. Dr Russell Wynn, coordinator al proiectului Seawatch și cercetător în cadrul Centrului Național Oceanografic din Soouthampton, este de părere că șansele ca rechinii din specia Marele Alb să migreze către Marea Britanie sunt extrem de scăzute, iar aparițiile acestora în astfel de zone sunt rarități. În plus, faptul că populația marilor albi a scăzut cu peste 50% din 1986 și până astăzi ar trebui să încline balanța către protecția acestora și nu către teama că ele ar putea pune în pericol anumite specii din apele britanice.