Revista Știință & Tehnică nr. 60, octombrie 2016

Din 31 octombrie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 60/2016.

La sfârșitul lunii septembrie, Elon Musk, celebrul antreprenor care a fondat SpaceX și Tesla Motors, a prezentat la Guadalajara planurile pentru instalarea primului oraș marțian. Proiectul extrem de îndrăzneț presupune ca în anul 2026 primii oameni să ajungă pe Planeta Roșie, iar în următorii 40-100 de ani să fie duși pe Marte… un milion de oameni! Cât de realist este acest plan? Aflăm din dosarul ediției de octombrie a S&T.

Oricine a auzit, măcar o dată, expresia „ești ceea ce mănânci”, sau, într-o formă mai pretențioasă a ei, „spune-mi ce mănânci ca să îți spun cine ești”. Cu toate astea, prea puțini dintre noi iau în seamă conceptul. Dar, potrivit mai multor studii internaționale, aplecate asupra nutriției, biologiei și chiar evoluției umane, omul modern este într-o bună măsură rezultatul dietei sale. Iar dieta modernă ne influențează mult mai mult decât ne dăm seama, pentru că burgerii și cartofii prăjiți aproape ne-au distrus microbiomul ancestral – descoperim mai multe în reportajul Mâncare vs. Evoluție.

Tot din ediția cu numărul 60 a S&T aflăm despre… „cetățeanul energetic”. Pare o sintagmă bizară, dar e un concept foarte logic, având la bază ideea de consumator implicat activ în sistemul energetic. Pe scurt, „Energy Citizen” reprezintă persoana, gospodăria, organizația sau IMM-ul care își poate produce propria energie, poate furniza altora excesul de energie sau are capacitatea de a stoca energia în exces produsă de alții pentru utilizarea acesteia în momentele când consumul înregistrează vârfuri.

stiinta-tehnica-60-1

Știință&Tehnică nr. 60, octombrie 2016 – sumar

DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.

SMART TV. Cele mai noi televizoare Samsung vin cu o aplicație educațională pentru copii.

PROTOTIPURI. Cele mai noi și importante prototipuri Kickstarter și IndieGogo

SMART LIVING. Oraan Mărculescu prezintă prezintă faimosul proiect Aspern – Orașul Laborator

INTERVIU. S&T a stat de vorbă cu unul dintre cei mai mari experți americani în nanotehnologie.

PREMII. Nobelurile științifice ale anului 2016 sunt explicate pe înțelesul tuturor.

REPORTAJ. Adrian Nicolae tocmai s-a întors de pe cel mai prolific șantier paleolitic din țară.

DOSAR. Cât este realitate și cât visare în planul „nebun” al lui Elon Musk de a ajunge pe Marte?

MEDICINĂ. Spune-mi ce mănânci ca să îți spun cine ești!

ASTRONOMIE. Cătălin Beldea inventariază fenomenele astronomice ale acestei toamne.

AUTOMOBILISM. Marile concepte, inovații și premierele de la salonul auto Paris 2016.

CERCETARE. Mic ghid al autostopistului printre celule și organe.

FIZICĂ. Interviu în exclusivitate cu profesorul Toshiki Tajima.

ECOLOGIE. Energy Citizen – un nou tip de cetățean european

PROZĂ SF. Povestire în exclusivitate: „Viena între stele” de Emil Duhnea

RESURSE. Avem din ce în ce mai puțin… fosfor

CERCETARE ROMÂNEASCĂ. Cele mai performate institute de cercetare-dezvoltare din România.

RECOMANDĂRILE S&T. Doctor Strange / Teste / SF / Experiment / Cărți

Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii noiembrie. Până atunci, vă invităm să rămâneți alături de noi pe www.stiintasitehnica.com și pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenții și evenimente științifice și pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile și programele noastre. Și nu uitați niciodată: Knowledge is power, iar cine citește, cunoaște!

Revista Știință&Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 120 de pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă numai 15 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!