Roboţii zilelor noastre sunt duri și rigizi, astfel că trebuie să fie extrem de precişi atunci când  se mişcă cu viteză mare într-o linie de producţie. O nouă generaţie de roboţi mai „moi” ar prezenta un pericol mai mic pentru oamenii din jurul lor…

 

În acest scop, programele militare şi civile americane au în plan crearea de roboţi flexibili, cu corp gonflabil, care să poată lucra mai „lejer”, fără frica de a accidenta oamenii – până în prezent, câţiva oameni au fost ucişi accidental de roboţi industriali.

Roboţii gonflabili îşi pot schimba la nevoie forma, putând deveni mai moi, prin dezumflare ori mai rigizi, dacă este cazul, prin umflare. În plus, „mâinile” acestora se pot mula, de exemplu, pentru deschiderea unei uşi.

Deja cei de la iRobot, care furnizează armatei americane „roboţi genişti”, dezvoltă programul Advanced Inflatable Robots.

Problema este că astfel de roboţi gonflabili sunt dificil de realizat, mişcarea ori îndoirea unui braţ gonflabil necesitând cabluri conectate la motoare şi coate pneumatice care să funcţioneze precum un acordeon: „Aceşti roboţi sunt mult mai siguri pentru oameni…au o grămadă de avantaje, problema este dacă putem să îi realizăm” afirmă Chris Jones, director de cercetare în cadrul iRobot.

 

Sursa