0
(0)

România joacă un rol important în cercetarea fundamentală în domeniul fotonicii, a afirmat marţi preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, în cuvântul de deschidere a conferinţei internaţionale de micro-nano-fotonică ROMOPTO.

 

Menţionând că evenimentul are loc în 2015, când UNESCO marchează Anul internaţional al Luminii, comemorând o serie de realizări din lumea fizicii legate de numele lui Maxwel, ori Einstein, acad. Vlad a trecut în revistă realizările ţării noastre în domeniu amintind laserul de la Magurele din cadrul Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor.

„Cercetarea şi educaţia sunt şansa pe care România o are, şansa unui viitor pe care nu avem voie să-l ratăm. România puternică nu poate fi decât bazată pe cunoaştere, iar prosperitatea şi progresul societăţii vin împreună”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea evenimentului.

Şeful statului a propus trei teme de reflecţie: prioritizarea reală a sectorului de cercetare, dezvoltare, inovare; instituirea unui climat de integritate, predictibilitate şi transparenţă decizională şi întărirea legăturii între educaţie şi cercetare-inovare.

„România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în domeniul activităţii de cercetare şi inovare”, a spus Iohannis, subliniind că „este momentul unui consens politic şi social real pentru o Românie creativă, o Românie a inovării capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale economice, demografice, de securitate şi climatice”.

Totodată, preşedintele şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini un efort inter-instituţional susţinut pentru ca la celebrarea a 100 de ani de unitate şi modernitate a statului român ţara noastră să se afle ‘„pe alt loc în ierarhia europeană în ceea ce priveşte performanţa în cercetare şi inovaţie”.

La manifestare a fost prezent şi ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Câmpeanu.

Eveniment ştiinţific dedicat opticii şi laserilor, care se desfăşoară în România o dată la trei ani, cu o importantă reprezentare ştiinţifică de nivel mondial, desfăşurată pe durata a patru zile (1 – 4 septembrie), conferinţa oferă experţilor care lucrează în domeniul opticii şi laserilor prilejul de a discuta despre cele mai recente rezultate, de a dezvolta schimburi interdisciplinare şi de a evalua perspectivele de aplicaţii.

Programul conferinţei, care presupune o serie de mese rotunde pe teme speciale – laserii şi sursele de radiaţii, nanofotonica şi optica cuantică, optica non-lineară, biofotonica, optoelectronica – va reuni prezentări plenare ale invitaţilor speciali, sesiuni paralele de lucru pe teme dedicate şi sesiuni de postere.

Conferinţa este organizată de Academia Română, prin Secţia de Ştiinţe Fizice, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor Măgurele, Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti, Universitatea ‘Politehnica’ Bucureşti, Societatea Română de Fizică şi Asociaţia studenţească a INFLPR afiliată la Optical Society of America.

Sursa: AGERPRES

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here