Seria ghinioanelor continuă pentru Agenţia Spaţială Rusă. După eşecul răsunător din august, care a dus la întreruperea aprovizionării ISS pentru şase săptămâni, o rachetă Soyuz 2, destinată punerii unui satelit de comunicaţii pe orbită, s-a prăbuşit la scurt timp după lansare.

 

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, 23 decembrie, la ora Moscovei 16:08 (15:08 ora României), racheta Soyuz-2.1b, cel mai nou model al acestui tip de rachetă, a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk.

Potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, racheta avea drept misiune plasarea pe orbita terestră a unui satelit Meridian-5, care să asigure comunicaţiile între nave maritime, avioane şi staţiile de coastă.

Conform unor surse anonime, problema a apărut la şapte minute după lansare, ca urmare a unei erori intervenite în stagiul trei al lansării.

Deşi tot o problemă apărută în stagiul trei a provocat şi incidentele din luna august, în acel caz era vorba despre o rachetă Soyuz-U, care foloseşte un tip diferit de motor, astfel că momentan nu pot fi trase concluzii cu privire la o problemă comună.

Sperăm ca incidentul de vineri să încheie un an nefast pentru Roscosmos, iar lansarea Soyuz programată pentru mâine, 28 decembrie 2011 la Baikonur, cu scopul plasării pe orbită a unui număr de şase sateliţi Globalstar, să decurgă conform planurilor.

 

Sursa