O echipă internaţională de cercetători a descoperit o nouă planetă din clasa Super-Pământuri, potenţial locuibilă, membră a unui sistem cu trei stele aflat la o distanţă de 22 de ani lumină de Terra.

 

Cercetătorii au descoperit sistemul pe baza datelor ESO (Observatorul Sudic European), analizate cu ajutorul unei noi metode, la care au adăugat măsurători făcute de Spectograful de Mare Rezoluţie Echelle al Observatorului Keck şi de noul Spectograf al Telescopului Magellan II. Metoda de descoperire se bazează pe măsurarea deviaţiilor din orbita stelară, apărute ca răspuns la gravitaţia planetelor.

Echipa de astronomi s-a concentrat pe analiza unei stele pitice, din clasa M, numită GJ 667C, care face parte dintr-un sistem stelar, alături de alte două stele GJ 667A şi B.

Este cunoscut faptul că o planetă din clasa Super-Pământuri (GJ 667Cb) gravitează în jurul stelei GJ 667C, cu o perioadă de revoluţie de 7.2 zile, însă noul studiu a descoperit semnale ale unei noi planete (GJ 667Cc), cu o perioadă de revoluţie de 28.15 zile, având o masă de cel puţin 4.5 mai mare decât Terra.

Această planetă primeşte 90% din lumina pe care planeta noastră o primeşte de la Soare şi, deşi cea mai mare parte a acesteia este în infraroşu, planeta ar trebui să absoarbă un procentaj mai mare al acestei energii. Luând în considerare aceste aspecte, se estimează că GJ 667Cc absoarbe energia stelei sale în aproximativ aceeaşi măsură în care Pământul absoarbe energia solară. Acest fapt ar permite existenţa unor temperaturi similare celor terestre şi poate chiar existenţa apei pe suprafaţa planetei, însă nu pot fi trase încă asemenea concluzii radicale până când nu este analizată şi atmosfera sa.

Savanţii cred că sistemul ar mai putea conţine încă un Super-Pământ, cu o perioadă de revoluţie de 75 de zile, precum şi un gigant gazos, însă acestea nu sunt confirmate încă.

 

Sursa