Samsung tocmai a anunțat că va lansa noul lor smartphone, Galaxy Note, la mijlocul lunii noiembrie în România. Samsung Galaxy Note este primul smartphone din lume cu ecran Super AMOLED de 5,3 inci (13,4 cm). Și poate va fi și unicul. Asta pentru că mi s-ar părea ciudat să țin un echipament cu dimensiunile de 146,85×82,95×9,65 mm la ureche ca să vorbesc.

 

\"(w420)Ca să înțelegi exact despre ce vorbesc, am atașat o comparație de dimensiuni cu două obiecte arhicunoscute: un pachet de cărți de joc și un card de credit. Ei bine, Samsung Galaxy Note are lățimea cam cât lungimea unei cărți de credit. Acum ia un card de credit și ține-l în palmă pe lungimea lui ca să-ți dai seama ce ditamai tableta ar trebui să ții la ureche.

Și pentru că am amintit de cuvântul tabletă, una cu ecran de 5,3 inci parcă n-ar fi de ajuns ca să te uiți, de pildă, la un film. Totuși, fac o plecăciune pentru rezoluția lui de 1.280×800 de pixeli. Și mai fac încă una pentru bateria cu capacitate mare, de 2.500 mAh, și ultima pentru suplețea de 9,65 mm a carcasei.

Mă întorc, din păcate, la „bulinele negre” și mă întreb de ce oare au considerat coreenii că sistemul Android 2.3 (Gingerbread) o fi cea corectă pentru un ecran atâtde mare și pentru o configurație hardware solidă? Și ca să aducă o notă de retro, Samsung a atașat mobilului și un stylus (creionul de plastic pe care-l vedeam la PDA-urile de odinioară) pe care l-au botezat S Pen. A fost un motiv pentru producător de a crea și un nou meniu de categorii în magazinul Samsung Apps: S Choice, care conține aplicații special create pentru funcția S Pen a lui Galaxy Note.

Cu voia dumneavoastră, voi reda aici explicația utilității lui S Pen și a aplicațiilor S Choice, așa cum apare în comunicatul de presă, fără vreun comentariu adițional: „S Pen-ul digital poate fi folosit pentru schițe precise sau desene artistice, în timp ce recunoașterea superioară a scrisului de mână permite capturarea liberă a ideilor și partajarea lor pe alte dispozitive fără a fi nevoie de digitalizări ulterioare; textul scris de mână este convertit cu acuratețe în caractere digitale. Noile aplicații includ Soonr Workplace, OmniSketch, Zen Brush, ComicBook! și iAnnotate PDF. Soonr  Workplace permite colaborarea în echipă prin opțiunea de adnotare direct pe diversele formate de fișiere stocate în Soonr Cloud, iar iAnnotate PDF oferă un mod direct de adnotare pentru S Pen în fișiere PDF. OmniSketch și Zen Brush sunt unelte foarte utile pentru schițare liberă și desen. OmniSketch permite utilizatorilor să schițeze desene folosind S Pen drept pensulă, în timp ce Zen Brush simulează o pensulă orientală”.

Deocamdată nu știm ce preț va avea Samsung Galaxy Note în România, dar în Marea Britanie va costa în jur de 560 de euro.

Culmea este că nici în clipul de mai jos nu vezi pe nimeni ducând aparatul la ureche. 🙂

Specificații tehnice Samsung Galaxy Note

Rețea

HSPA+ 21Mbps  850/900/1900/2100

EDGE/GPRS  850/900/1800/1900

Procesor

1.4GHz Dual Core Processor

Ecran

5.3” WXGA(1280×800, 285ppi) HD Super AMOLED

Sistem de operare

Android 2.3 (Gingerbread)

Cameră

Principală(Spate) : 8 MP with LED Flash

Frontală : 2 MP

Single shot, Smile shot, Share shot, Action shot, Beauty, Cartoon, Panorama

Video

Video: MPEG4, H.264, H.263, WMV, DivX, Xvid, VC-1

Înregistrare 1080p@24~30fps, Redare 1080p@30fps

Audio

Codec : MP3, AAC, AMR, WMA, WAV, FLAC, OGG

Music Player cu SoundAlive

3.5mm Ear Jack, Stereo FM Radio cu RDS

Funcții cu valoare adăugată

Samsung Apps

Samsung Kies 2.0/ Samsung Kies air

Serviciul de comunicare mobilă Samsung ChatON

(descărcabil via Samsung Apps)

Samsung TouchWiz/ Samsung L!ve Panel UX

S Pen Experience (S Memo, S Planner, S Choice)

Social Hub
– Mesagerie integrată(Email, SNS), Contacts/ Calendar Sync

– Basic: POP3/IMAP Email

Social Hub, Readers Hub , Music Hub

GoogleTM Mobile Services

– Android Market™, Gmail™, Google Earth™, YouTube™, Google Maps™,

Syncing with Google Calendar™

A-GPS / GLONASS

Enterprise Solutions

– ODE, EAS, CCX, MDM, VPN, WebEx

NFC (optional)

*Disponibilitatea poate fi diferită în funcție de operator.

Conectivitate

Bluetooth® technology v 3.0 + HS

USB 2.0 HOST

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct

Senzor

Accelerometer, Light, Digital compass, Proximity, Barometer

Memorie

16/32GB memorie internă + microSD (până la 32GB)

Dimensiuni

146.85 x 82.95 x 9.65 mm

Baterie

Baterie standard, Li-ion 2,500 mAh