0
(0)

Potrivit oficialilor nemţi, din cadrul DLR (Centrul german pentru spațiu si aeronautică), satelitul Rosat (Roentgen Satellite) a reintrat duminică în atmosfera terestră, în jurul orei 1:50 GMT (ora României 4:50).

 

 

Rosat a fost lansat în anul 1990, cu scopul de a supraveghea razele X în Cosmos. De atunci, a cartografiat peste 100.000 de surse de radiaţii cosmice, iar în 1999 şi-a încheiat misiunea.

Experţii afirmă că doar jumătate din epavă, cântărind 1.6 tone, din totalul de 3.2 tone, a fost distrusă în atmosferă.

Ca şi în cazul satelitului UARS, prăbuşit în luna septembrie în Pacific, se pare că rămăşiţele satelitului german nu s-au prăbuşit în zone populate, ci în ocean, mai precis, în Oceanul Indian. Spre deosebire de satelitul american, în cazul lui Rosat, resturile epavei ce au supravieţuit intrării în atmosferă sunt mai mari, cântărind 1.6 tone (în cazul UARS, reziduurile ce au supravieţuit şi au căzut efectiv în ocean cântăreau doar circa 600 kilograme, dintr-un total de 6 tone). Acest fapt se datorează sistemului complex de oglinzi din carbon compozit cu care era dotat satelitul german – se pare că peste 30 de componente au supravieţuit intrării în atmosfera terestră.

Pentru a preîntâmpina pe viitor riscurile pe care le presupun prăbuşirile, mai mult sau mai puţin controlate, ale sateliţilor, se intenţionează implementarea de reguli mai stricte, care să limiteze cantitatea de reziduuri spaţiale, ce pot cădea pe Pământ.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here