0
(0)

Institute for New Economic Thinking (institutul pentru o nouă gândire economică) din cadrul Oxford Martin School a publicat recent un studiu care trage un semnal de alarmă privind sectorul energetic. Conform specialiștilor, sistemul energetic mondial este periculos de aproape de a provoca mult mai rapid decât credem creșterea temperaturii medii globale cu mai mult de 2 grade Celsius față de perioada dinaintea Revoluției Industriale.

Autorii studiului aduc în discuție un nou concept: „2°C capital stock”, prin care se calculează câte noi centrale poluante ne mai permitem să adăugăm la infrastructura globală de facilități destinate producerii energiei, astfel încât să avem 50% șanse de a nu depăși limita de 2 grade Celsius a creșterii temperaturii globale.

Luând în calcul atât cantitatea de noxe emise până acum de facilitățile existente, dar și ce urmează să emită până la scoaterea lor din uz, studiul ajunge la o concluzie care poate părea stupefiantă: 2017 este ultimul an în care se mai pot construi noi centrale poluante (termocentrale cu cărbuni sau centrale bazate pe gaze naturale ori petrol. Explicația ține de perioada lungă de funcționare a centralelor care produc energie prin arderea combustibililor fosili – unele termocentrale sunt proiectate să funcționeze chiar și 50 de ani, de exemplu.

sectorul-energetic-two-degree-capital-stock---stiinta-tehnica-1
2017 este considerat anul în care sectorul energetic trebuie să pună punct investițiilor în centralele poluante

Cu alte cuvinte, trebuie demarată acum tranziția sectorului energetic de la tehnologiile poluante la cele nepoluante, iar actualele termocentrale și alte tipuri de centrale să fie retrase din uz mai devreme decât perioada stabilită ori să fie dotate cu tehnologii de capturare a dioxidului de carbon.

Ceea ce reprezintă un mare semnal de alarmă pentru investitori, deoarece aceștia trebuie să ia în calcul atât costurile imense conexe (cauzate de taxarea iminentă a poluării sau de retehnologizare cu soluții scumpe de tip „carbon capture”), precum și pierderile pe care le vor înregistra pentru închiderea înainte de termen a noilor facilități.

De asemenea, studiul atrage atenția și factorului politic asupra necesității unor măsuri legislative drastice. Conform specialiștilor, încălzirea globală și schimbările climatice nu mai trebuie tratate ca niște probleme pe care vor trebui să le rezolve generațiile viitoare, peste câteva decenii. Dimpotrivă, obiectivul de a nu depăși 2°C poate fi atins doar dacă se iau măsuri de anvergură până la finalul acestui deceniu.

În concluzie, specialiștii Oxford pun un mare punct pe i: finalul lui 2017 poate reprezenta momentul crucial, în care ori ne vom acorda o șansă reală de a depăși problema schimbărilor climatice, ori ne vom pecetlui viitorul, schimbările climatice urmând a afecta iremediabil societatea și viața pe Planetă, chiar înainte de jumătatea acestui secol.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?