0
(0)

Cenușa celui mai mare vulcan din Islanda – Grimsvötn -,  a început să se răspândească și în restul Europei, iar riscul că va antrena un haos al zborurilor similar cu cel provocat anul trecut de erupția lui Eyjafjallajokull pare a deveni tot mai concret.

 

A trecut puțin peste un an de când Eyjafjallajökull a „scuipat” cantități enorme de cenușă, afectând zile în șir spațiul aerian din Europa și provocând daune de aproape 2 miliarde de euro. Și totuși, în realitate, dacă în urmă cu un an cenușa împroșcată de vulcanul cu nume imposibil de propunțat a acoperit două treimi din continent, constrângând companiile aeriene să anuleze 100.000 de zboruri și provocând daune de peste 2,5 miliarde de euro în urma blocării traficului aerian, de această dată situația ar trebui să fie mai ușor de ținut sub control.

Între timp însă, British Airways a anulat zborurile programate în dimineața de 23 mai de la Londra către Scoția și același lucru l-a făcut și compania olandeză KLM pentru zborurile către destinațiile din nordul Marii Britanii. Asta în timp ce aeroportul internațional Reykjavik-Keflavik, cel mai important din Islanda, închis din data de 22 mai din cauza erupției, a fost redeschis ieri traficului, purtătorul de cuvânt al autorității aeroportuare din Islanda (Isavia), Hjordis Gudmunsdottir, confirmând redeschiderea tuturor aeroporturilor internaționale din țară.

Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanți ai celulei de criză europene (reunită ieri la Bruxelles), „lecția” de acum în an a fost  „învățată”. Ca atare, dacă în primăvara lui 2010 motivul principal al blocării zborurilor a fost tocmai aplicarea principiului „precauției absolute”, de această dată autoritățile aeronautice internaționale au decis să lase companiile aeriene să decidă împreună cu autoritățile naționale măsurile de evitare a blocării traficului aerian.

Diferiți față de acum un an sunt și doi factori fizici: o calitate diferită a cenușii emise (cu o granulație mult mai mare, care cade mai repede pe pământ) și condițiile meteo. Care însă nu-l împiedică pe comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, să prevadă „o săptămână foarte dificilă” pentru pasagerii din sectorul aviației civile.

În orice caz, potrivit declarației făcute pentru cotidianul britanic The Guardian de Gillian Foulger, profesor de geofizică la Universitatea Durham University, erupția lui Grimsvotn de la finele săptămânii trecute a fost atât de violentă încât acum s-ar putea calma rapid.

Sursa: La Repubblica

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here