„Dezvăluirile incendiare care s-au făcut în ultima vreme despre chemtrails (aşa-zisele «dâre ale morţii» pe care le lasă în urma lor unele avioane) nu au reuşit să oprească acţiunile criminale ale celor care se folosesc de orice mijloace, oricât de abjecte, pentru a reduce populaţia globului la 1 miliard de oameni. Pentru aceasta, printre alte metode criminale de intoxicare, otrăvire şi îmbolnăvire a oamenilor, sunt răspândite pe cale artificială, de exemplu prin pulverizare din avioane, substanţe toxice, virusuri şi germeni patogeni.”
(Anonim, postare pe FB)

Deunăzi, pe „news feed”-ul meu de pe Facebook a apărut o postare a unui domn, din care am citat în caseta acestui articol, și care avea următorul titlu: „Chemtrails sunt nori de chimicale şi germeni cauzatori de boli care intenţionat sunt împrăştiaţi peste noi”. Nu are importanță faptul că domnul este și un antivaccinist militant, importantă este problema ridicată.

Pentru cei care nu au auzit de această teorie a conspirației, voi spune că ea dârele albe lăsate în urmă de avioanele care zboară la mare înălțime fac parte dintr-o conspirație globală, care are menirea de a reduce populația planetei. Nu știu cât de mulți adepți are această teorie, dar știu că în urmă cu câțiva ani, pe faimosul post de televiziune OTV (dispărut între timp), a fost difuzată o serie de emisiuni în care un domn ne arăta cât de primejdioase sunt aceste dâre, chemtrails, și cât de perfidă este conspirația care stă în spatele ei.

De-a lungul timpului, în emisiunea ”Cronica Scepticului”, care se difuza pe atunci pe postul TvRM, am demontat, această teorie a conspirației tocmai din pricina vervei cu care era susținută la OTV deși, mărturisesc, nu credeam că are un număr semnificativ de adepți.

Cel mai la îndemână argument împotriva unei asemenea conspirații este unul elementar: numărul oamenilor implicați într-o asemenea conspirație ar fi mult prea mare pentru a putea fi păstrat secretul ei. Mai sunt și altele. De exemplu, ne este prezentate interiorare de avione plin cu rezervoare. Ni se spune că ele conțin substanțele care sunt împrăștiate din aer, cele care au menirea de a ne scurta viața.

Aici este un pic mai dificil. Trebuie depusă muncă de căutare a imaginii originale. Invariabil descoperi că este vorba de lucruri simple, neîncărcate de conspirații. De exemplu, în timpul testelor de zbor ale prototipurilor avioanelor de pasageri se folosesc o serie de rezervoare cu apă pentru a modifica centrajul avionului. În emisiunea despre care vă vorbeam, cea de pe OTV, mai era prezentat un avion care avea în zona cozii un dispozitiv cu foarte multe orificii, care, nici nu se putea altfel, avea menirea de a împrăștia ”dârele morții”.

După ce am găsit imaginea originală am găsit și explicația: era un avion folosit pentru testarea efectelor jivrajului, adică ale gheții care se poate depune pe suprafața aripilor. Practic, el pulverizează jeturi alcătuite din particule fine de apă asupra unui avion care zboară la mare înălțime. Și aș putea continua această listă de demontări simple pe pagini bune de acum încolo.

Sunt conștient că asta nu va avea vreun efect asupra susținătorilor acestei teorii ale conspirației, mai ales în cazul domnului al cărui text a provocat acest articol. Sunt sigur de asta, mai ales după ce am citit încheierea postării sale:

Continui să susțin faptul că acesta este un genocid asupra țărilor membre NATO (deasupra Rusiei sau Chinei nu o să vedeți așa ceva), o cârdășie a facțiunii Bush/Rockefeller/Clinton, premeditată pentru reducerea numărului populației și îmbolnăvirea în masă, pentru creșterea cererii de medicamente de sinteză, vaccinuri, etc. și de aici implicit creșterea profitului corporațiilor farmaceutice. Până la urmă toți aceștia, ingineri, tehnicieni, piloți, trebuie aduși în fața justiției și condamnați pentru crime împotriva umanității.”

Faptul că, de fapt, dârele albe lăsate de avioane pe cer nu sunt decât rezultatul condensării vaporilor de apă din gazele emise de motoarele avioanelor pare să fie o explicație mult prea simplă pentru a putea fi acceptată de către asemenea susținători ai teoriei conspirației.

Din aceeași categorie, a teoriilor ale conspirației greu de crezut, face parte și una foarte gogonată: cea a Pământului plat. Oricât de naivă ar fi, se pare că are un număr neașteptat de mare de adepți. Printre ei și un rapper, cu numele de scenă B.o.B., care s-a apucat să colecteze fonduri pentru lansări independente de sateliți, cu ajutorul cărora să demonstreze că Pâmântul este plat…

Putem să râdem de susținătorii unor asemea năzbâtii evidente, dar eu nu pot să nu fiu îngrijorat de popularitatea lor, pe care nu reușesc să mi-o explic în nici un fel.

De curând am găsit în „European Journal of Social Psychology” un studiu care a evaluat tipologia celor care devin adepți ale teoriilor conspirației. Intitulat „Too special to be duped: Need for uniqueness motivates conspiracy beliefs” (Prea speciali pentru a fi păcăliți. Nevoia de unicitate motivează credințele conspiraționiste), studiul ajunge la câteva concluzii interesante, pe baza a trei baterii de teste, care au fost completate online de către subiecți care au primit o mică sumă de bani pentru a participa la această cercetare. Nu intru în detalii, importante îmi par concluziile.

„Am indentificat o funcție, până acum neglijată, a teoriilor conspirației: ele îi fac pe oameni să se distingă de mulțime. […] Oamenii nu au nevoie numai de compania altora, ci și de a se distinge de ceilalți, pentru a putea fi identificați ca ființe unice. […] Teoriile conspirației aduc cu sine promisiunea de a apărea ca fiind o persoană cu o minte independentă.”

Cred că remarcasem și eu acest aspect. Am avut adesea discuții cu susținători de diferite teorii ale conspirației. Foarte repede ele se transformă în monologuri, în care interlocutorii îmi demonstrau că sunt altfel decât ceilalți. Spre deosebire de mine ei au o minte deschisă, care depășește dogma științifică a zilelor noastre. De obicei, în aceste monologuri argumentele, dovezile, contează foarte puțin sau chiar deloc. Contează doar discursul.

Cum am putea contracara teoriile conspirației? Iată încă o întrebare la care nu am un răspuns clar. Autorii studiului despre care vă vorbeam mai devreme au o concluzie, aparent surprinzătoare: „Mass media și autoritățile sunt prost sfătuite atunci când încearcă să se refere la consensul cvasiunanim împotriva teoriilor conspirației. Paradoxal, ele ar trebui să se refere la mecanismul de conformare și de grup din discursul conspiraționist. Pentru cineva care este foarte motivat să creadă despre sine că este o persoană specială este cu siguranță neplăcut să constate că, de fapt, el urmează idei promovate de alții.”

Eu sunt de o altă părere: teoriile conspirației trebuie demontate cu argumente și dovezi cât mai repede și mai des cu putință. Sunt conștient că nu voi putea convinge pe un susținător fervent al teoriilor conspirației, decât în cazuri cu totul excepționale. Din punctul meu de vedere, rolul fundamental demontării năzbâtiilor este acela de a nu lăsa să crească numărul celor care ajung să creadă în ele. Vă rog să nu uitați că există multe teorii ale conspirației care au efecte nocive, cum ar fi acelea care susțin că marea conspirație Big Pharma ne obligă să ne vaccinăm.

Totuși, ce îi face pe oameni să adere la tot soiul de teorii ale conspirației? Nu cred că există un răspuns scurt și complet la această întrebare. Mie mi-a plăcut răspunsul psihologului și jurnalistului Sebastian Bartoschek la întrebarea pe care am pus-o mai devreme. El spunea că: ”În primul rând de toate teoriile conspirației au rolul de a reduce complexitatea. Cu ajutorul lor se obține un model explicativ simplu, care ne oferă o relație cauză-efect foarte clară și care elimină incertitudinea. […]

În al doilea rând, teoriile conspirației ajută la obținerea unui control asupra propriei noastre vieți. În al treilea rând, teoriile conspirației ne protejează de conspirații. [Conspiraționiștii judecă așa:] deoarece există conspirații în jurul nostru, este obligatoriu să le acordăm toată atenția.

Iată și un exemplu: dacă auziți un zgomot ciudat într-un tufiș ați putea să vă gândiți că «Nu pot trage nici o concluzie. Trebuie să văd mai întâi dacă un animal va ieși din tufiș. Este posibil ca zgomotul să fie produs de vânt». Ați putea să vă gândiți și că «Un tigru va sări din tufiș!». Conspiraționiști vor alege totdeauna a doua variantă.”

Cu siguranță, în această epocă a informațiilor care se transmit practic instantaneu, teoriile conspirației se vor răspândi din ce în ce mai rapid. Nu vor exista soluții eficiente de contracarare a lor, decât dacă, încă de pe băncile școlii, se va pune accentul pe dezvoltarea gândirii sceptice, cu ajutorul căreia un număr din ce în ce mai mare de oameni să poată evalua adevărul conținut în afirmațiile care le sunt prezentate.

Mă tem că sunt slabe speranțe în această direcție.

P.S. Aici găsiți un alt articol dedicat teoriilor conspiratiei.