0
(0)

Despre marca BMW a auzit toată lumea, iar despre BMW Seria 7 cei mai mulți știu că este o limuzină de lux, destinată în primul rând managerilor marilor companii. Iar fanii domeniului auto știu că „Șeptarul”, alături de Mercedes-Benz S-Class și de Audi A8, formează cunoscuta triadă de lux germană care domină fără drept de apel acest segment exclusivist.

Imagine și… imagine

Clasa limuzinelor de lux (mașini care, în general, au prețuri de peste 100.000 de euro) este un domeniu aparte, aceste mașini fiind adevărate vitrine tehnologice pe patru roți dedicate luxului și confortului de top. Totodată, ele au și rolul de a indica niște tendințe, pentru că o mare parte din noile tehnologii urmează să fie adoptate și pe modelele mai accesibile.

Aici, însă, nu mă pot abține de la o paranteză: etalonul în domeniul limuzinelor de lux este, la această oră, Mercedes-Benz S-Class. Iar BMW Seria 7 se găsește în poziția urmăritorului, care face eforturi disperate pentru a reduce ecartul și a încerca să depășească liderul. Este, însă, un demers extrem de dificil, deoarece imaginea lui S-Class în rândul amatorilor de lux este aproape indestructibilă.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-101
BMW Seria 7: atât de cuminte pe dinafară, dar atât de nonconformist „pe sub haine”! E dedicat celor care nu confundă luxul cu opulența, ci mai degrabă cu inovația

Așa încât BMW a decis să o ia în direcția forțării limitelor inovațiilor tehnice. Și astfel, chiar dacă la prima vedere Seria 7 pare o limuzină cam discretă (ba chiar fără șanse în fața marelui „S”), radiografia tehnologiilor și gadgeturilor pe care le înglobează ne relevă surprize dintre cele mai mari. Deci trebuie să vă pregătiți pentru un tur de forță, care nu va fi deloc scurt.

BMW Seria 7 – prima mașină de serie mare care…

Lista de inovații și noutăți pe care le „aruncă în scenă” limuzina germană este lungă și enumerarea lor probabil v-ar plictisi, oricât de interesante ar fi ele. De aceea, mă voi concentra pe cele pe care le consider cele mai importante în acest moment, precum și pe efectele pe care acestea le au asupra utilizatorilor mașinii.

Așadar, noul BMW Seria 7 este prima mașină de serie mare care…

… utilizează CFRP în structura de rezistență

Noul material CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic – plastic ranforsat cu fibră de carbon) nu e, de fapt, chiar așa de nou. Este vorba despre un amestec de rășini polimerice sau materiale plastice și fibre de carbon, care aduc avantaje majore față de metale (oțeluri sau aluminiu): masă mai redusă, rezistență mai mare, durabilitate de neegalat și remediere mai simplă.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-102
În structura caroseriei lui BMW Seria 7 este utilizat CFRP, cu avantaje directe în reducerea masei totale, deci a manevrabilității, dar și a siguranței, datorită mai bunei rigidități structurale

BMW a început să utilizeze pe scară largă CFRP-ul odată cu demararea producției mașinilor eco din gama BMW i (BMW i3 și BMW i8). Iar acum Seria 7 e un pionier în rândul mașinilor convenționale, deoarece utilizează CFRP-ul în combinație cu oțelurile înalt aliate și aluminiul chiar în componența structurii caroseriei vehiculului.

Nu e un lucru pe care să-l vezi, ci e o inovație care se simte când conduci mașina. Fără a intra în detalii ținând de manevrabilitatea marelui Seria 7, vă spun doar atât: deși modelul din test era versiunea cu ampatament lung, lungimea totală a mașinii depășind 5,2 metri (deci aproape un metru mai mult decât un Logan, ca să vă faceți o idee), agilitatea în viraje mi-a dat impresia că aș conduce o mașină mai compactă, gen Seria 5.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-111
Versiunea 750Li xDrive oferă atât un dinamism remarcabil, cât și performanțe mult mai bune decât e nevoie în mod uzual. 450 CP, 650 Nm, 4,5 secunde pentru 0-100 km/h, dar și agilitate și control mult mai bune față de alte limuzine cu un gabarit similar.

Adică, în ciuda gabaritului impresionant, a marelui motor V8 de 4,4 litri, a cutiei automate sofisticate cu 8 trepte și a sistemului de tracțiune integrală xDrive, masa proprie a acestui BMW 750Li xDrive se cifrează la mai puțin de 2 tone (mai exact, 1.990 kg). Cu doar 35 kg mai mult decât modelul inferior BMW 550i xDrive, dar cu vreo 120 kg mai puțin decât precedentul BMW 750Li xDrive. În ce privește concurența, rivalul direct Mercedes-Benz S 500 4MATIC L cântărește cu 80 kg mai mult, deci BMW se bucură de un mic avantaj datorită CFRP.

… combină tracțiunea integrală și direcția integrală

Opțional, noul BMW Seria 7 poate fi dotat cu sistemul Integral Active Steering. Adică nu doar roțile față virează când se rotește volanul, ci și cele din spate – dar cu un unghi mult mai mic. Intervine, însă, un aspect major: computerul central dictează roților spate fie rotirea ușoară în sens invers față de roțile față, fie în același sens cu roțile față.

E un sistem regăsit și pe alte mașini, unele chiar mult mai ieftine decât Seria 7. Însă BMW oferă în premieră Integral Active Steering în conjuncție cu sistemul de tracțiune integrală xDrive (o premieră pentru mașinile de mare serie). Iar asta se traduce în obținerea acelei senzații inedite de agilitate, specifică unei mașini cu un gabarit mai redus.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-103
Pe lângă faptul că e o premieră asocierea tracțiunii integrale cu direcția integrală, BMW Seria 7 câștigă astfel multe puncte la capitolul agilitate, dar și siguranță activă. E limuzina de lux cea mai plăcut de condus în acest moment.

Efectul direct? Deși Seria 7 cu ampatament lung e, principial, o „limuzină cu șofer”, e foarte probabil ca „Herr Direktor” să vrea în foarte multe situații să schimbe locul din dreapta-spate cu locul șoferului. Pentru că mașina asta e foarte probabil limuzina de lux care oferă cea mai fun experiență de condus în acest moment (știu, sună contradictoriu, dar BMW nu renunță la caracteristica de bază care definește, până la urmă, brandul: dinamismul).

… oferă mod predictiv și bare stabilizatoare active

De la început trebuie spus că Mercedes-Benz S-Class a fost prima limuzină care a oferit o „suspensie cu ochi”: MAGIC BODY CONTROL utilizează camerele pentru a detecta conformația drumului, iar computerele dictează suspensiei pneumatice gradul de tărie pentru a absorbi șocurile cât mai confortabil.

Iată, însă, că BMW Seria 7 adaugă acestui principiu o particularitate mică, dar cu un efect foarte mare: barele stabilizatoare active, care acum sunt acționate electromecanic (o soluție mai eficientă decât cea hidraulică), permit adaptarea suspensiei pneumatice la condițiile de drum mult mai rapid și, foarte important, la viteze mari în curbe sau la manevre bruște.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-104
În modul Adaptive, BMW Seria 7 devine o limuzină mult mai confortabilă decât te aștepți, în primul rând datorită funcției de „predicție” (adică analizarea conformației drumului și comenzile specifice pentru adaptarea tăriei suspensiei și activarea/dezactivarea barelor stabilizatoare electromecanice)

Totul se obține la selectarea modului ADAPTIVE. Caz în care îi avizez pe cei cu rău de mare că senzația din mașină se va apropia (nu periculos de mult, dar mai mult decât în orice altă limuzină) de cea resimțită pe un vas de croazieră când valurile nu sunt liniștite. Mașina efectiv „plutește” peste toate denivelările și capcanele de pe străzile unde a lucrat „Dorel”.

Dar, în același timp, rămâne foarte controlabilă și orice frânare sau evitare bruscă a vreunui obstacol se realizează fără a avea impresia că pierzi controlul. E adevărat, în modul Sport ruliul este mai redus decât în modul Adaptive, dar, sincer, aproape permanent am preferat să rulez în acest mod inedit, pentru că, din nou sincer, în nicio altă mașină de până acum nu am simțit un asemenea echilibru între confort și dinamism.

… oferă faruri cu laser (în segmentul berlinelor)

Ei bine, nu doar proprietarii mașinilor sportive Audi R8 sau BMW i8 se pot mândri cu sintagma „Laser, frate!”, deoarece BMW Seria 7 e prima limuzină (de fapt, prima berlină de serie) care oferă un sistem de iluminare cu tehnologie laser. Credeați că farurile LED sunt eficiente? Sunt, însă farurile cu laser sunt de două ori mai eficiente, faza lungă putând ajunge până la 600 de metri!

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-105
BMW Laserlight chiar înseamnă faruri cu laser, iar efectul lor este dezarmant: noaptea se transformă în zi, deoarece faza mare „bate” până la 600 de metri. Deci poți merge foarte rapid cu BMW Seria 7 când e întuneric, iar gradul de oboseală (din cauza concentrării) e mai redus.

Totuși, trebuie menționat că doar faza mare e dotată cu lumini laser, iar asta doar când viteza e mai mare de 60 km/h și senzorii de lumină nu sesizează alte surse de iluminare în jur (de exemplu, iluminatul public). Practic, farurile laser sunt destinate traseelor extraurbane, când e total întuneric și e nevoie să vezi… ca ziua. E adevărat, există și opțiunea Night Vision, în care o cameră în infraroșu afișează imagini pe displayul central cu animale sau oameni.

Totuși, e mai ok să vezi prin parbriz totul cât mai bine, mai ales că aceste faruri au și o particularitate binevenită: un calculator dedicat dirijează fasciculele astfel încât cei de pe contrasens să nu fie orbiți sau deranjați, dar, în același timp, cel de la volan să nu aibă probleme cu vizibilitatea traseului. Sincer, nici măcar nu am sesizat acest mod de funcționare. În schimb, prima dată când farurile s-au activat impresia de moment a fost că sunt urmărit de un OZN, ca în X-Files. Laser, frate, nu glumă!

… oferă tehnologie gesture control

Am văzut la începutul lui 2016, cu ocazia CES 2016 (Consumer Electronics Show) că producătorii auto se arată foarte interesați de noua tehnologie a controlului prin gesturi. Iar BMW Seria 7 e prima mașină de serie care oferă așa ceva – atâta doar că lucrurile sună mult mai cool în teorie decât în realitate.

Nu tehnologia în sine îmi taie entuziasmul, ci gama extrem de restrânsă a aplicațiilor. Practic, prin gesturi poți face doar atât: să reglezi sonorul sistemului audio, să rotești mașina în jurul axei la manevrele de parcare (proiecția ei pe display, nu mașina fizic…), să răspunzi la telefon / să închizi un apel și să stingi displayul (ceea ce mi se pare chiar inutil).

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-106
Cea mai cool comandă prin gesturi în BMW Seria 7: rotirea proiecției mașinii în jurul axei „trăgând” de imagine stânga-dreapta. Volumul sistemului audio se ajustează rotind cu arătătorul spre stânga sau dreapta. Mai poți prelua un apel „apăsând” cu arătătorul spre ecran, în timp ce o mișcare cu dosul palmei spre dreapta încheie sau respinge apelul. A, și dacă îndrepți arătătorul și inelarul spre display (ca și cum ai vrea să-i scoți ochii cuiva…), comanzi închiderea/aprinderea ecranului. Și cam atât. E, totuși, un început pentru implementarea pe scară largă a tehnologiei gesture control în mașini.

Deci doar trei comenzi, pentru care e nevoie de o sofisticată cameră 3D (plasată în zona de activare a luminilor „de citit”) și de un soft complex, care trebuie să identifice în fracțiuni de secundă dacă vrei să faci o anumită comandă sau doar gesticulezi când discuți cu ceilalți din mașină. De aceea, sistemul are o mică latență, deci nu e recomandat celor grăbiți. Pe de altă parte, doar de vreo două ori mi s-a întâmplat să declanșez din greșeală vreo comandă.

Are realmente viitor această tehnologie, oare? Presupun că da, dar, pentru moment, e oarecum într-un stadiu beta, iar pentru BMW Seria 7 e mai mult un instrument de tip „wow” decât o facilitate cu adevărat utilă. Mai mult am apreciat, de exemplu, faptul că, în sfârșit, sistemul iDrive beneficiază de display tactil – în era smartphone-urilor era de-a dreptul ciudat refuzul BMW de a dota mașinile cu touchscreen.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-107
Pasagerul cel mai important din BMW Seria 7 stă, de regulă, pe locul din dreapta-spate. Unde are la dispoziție o măsuță (care iese din cotiera centrală), un display plasat pe spătarul scaunului față (care poate fi controlat în principal printr-o telecomandă), dar și o tabletă, cu dublu rol: mousepad pentru display, respectiv „centru de comandă” pentru diverse lucruri din mașină. Adevărul este că nu prea te plictisești cu toate aceste gadgeturi în jurul tău

Apropo de touchscreen: unele chestii din mașină (de la iluminatul interior până la jaluzelele geamurilor laterale) pot fi comandate prin intermediul unei tablete, de către oricare dintre ocupanții mașinii. Prin această tabletă se pot controla și cele două ecrane de pe spătarele scaunelor, destinate celor care stau în spate.

Chiar dacă primul impuls a fost să critic faptul că aceste displayuri nu erau tactile, am realizat rapid de ce: locul în spate este pur și simplu atât de generos, încât ar fi inconfortabil să te apleci pentru a ajunge la display și a-l controla cu degetele. E mai simplu (și chiar intuitiv) să folosești tableta ca mousepad. Există chiar și o telecomandă, pentru ca pasagerii din spate să nu se certe pe tabletă…

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-109
La apăsarea unui buton, se creează efectul „Executive Lounge”. Ajustarea automată a poziției scaunelor ia ceva timp, dar rezultatul e foarte confortabil (pentru cei care nu depășesc 1,95 metri înălțime).

Și aș mai avea de comentat ceva în ceea ce privește locul din dreapta-spate. La apăsarea unui buton de pe portieră, scaunul față se retrage încet spre față, din spătar coboară o platformă pentru picioare, iar fotoliul pasagerului din spate se ajustează și el singur astfel încât să ai o poziție cât mai confortabilă cu picioarele întinse.

Până aici, totul ok. Numai că acum displayul de pe spătarul scaunului față mi se pare prea mic – având în vedere că poți urmări filme sau videoclipuri ori poți face o videoconferință în timpul mersului, iar rezoluția este foarte bună, cred că acest display ar trebui să aibă o diagonală mai generoasă. Mai ales că tableta are o diagonală cam mică. Sau sunt eu prea cârcotaș?

… oferă posibilitatea parcării semi-autonome

Ei bine, în acest caz vor apărea controversele cu fanii Tesla, deoarece sistemul Autopilot de pe Model S propune cam aceleași funcții. Însă BMW Seria 7 plusează cu un foarte interesant BMW Parking Assistant, pe lângă Remote Control Parking.

În principiu, cheia inteligentă permite parcarea mașinii fără ca șoferul să fie la volan, dar manevra necesită mai întâi plasarea exactă a mașinii în fața locului de parcare, iar apoi lungimea locului de parcare trebuie să fie de maximum 1,5 ori mai mare decât lungimea mașinii. Nu e chiar ușurința dezarmantă pe care o aștepți de la un sistem care parchează singur mașina.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-110
Sistemul Parking Assistant de pe BMW Seria 7 este probabil cel mai complex și mai cool de pe o mașină de serie. Nu doar pentru că poți vedea proiecția mașinii, ci și pentru că o poți roti prin „gesture control”. Practic, devine foarte fun să parchezi mașina!

În schimb, e mult mai cool să fii în mașină când aceasta parchează singură atât lateral, cât și perpendicular. Practic, experiența de parcare devine foarte interesantă, deoarece ai posibilitatea să vezi din foarte multe unghiuri proiecția mașinii pe displayul central, iar camerele de filmat din exterior oferă nu doar o priveliște de tip „birds-eye view”, ci îți arată și cât de aproape ești de borduri sau de stâlpi.

Dacă vrei să faci singur parcarea, cu ajutorul acestui sistem vei da impresia că ești cel mai mare specialist. Dar cred că mai bine lași mașină să parcheze complet automat: nu doar identifică locul de parcare și controlează singură volanul, ci ajustează „de capul ei” și accelerația sau frânarea. Mai mult, senzorii opresc imediat mașina dacă e pericolul de a lovi pe cineva (care se întâmplă să treacă neatent exact prin spatele mașinii când parchezi).

CONCLUZIE

Ar mai fi foarte multe lucruri de povestit despre noul BMW Seria 7 – chiar dacă nu e vorba de premiere absolute, vorbim de optimizări foarte reușite ale diverselor tehnologii și sisteme existente nu doar pe mașinile BMW, ci și pe altele.

Ideea de bază este că noua limuzină germană se dovedește un pachet tehnologic mai complex și mai inovator decât lasă să se înțeleagă la prima vedere. Și, chiar dacă vorbim de o mașină foarte scumpă (cel mai ieftin Seria 7 pornește de la aproape 90.000 de euro, de exemplu), gadgeturile de care dispune mașina justifică prețul.

Preț care, în cazul modelului testat, „burdușit” cu aproape toate dotările și sistemele existente pe lista de opționale, depășește 150.000 de euro. O sumă rezervată unui public foarte restrâns, pentru care e extrem de important transportul în condiții maxime de confort și siguranță.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-112
Limuzină mai high-tech decât noul BMW Seria 7 nu există în acest moment. Rămâne de văzut dacă gadgeturile și inovațiile „Șeptarului” bat luxul S-Class-ului.

Probabil că oamenii cu bani pentru care contează cel mai mult imaginea de top vor rămâne fideli S-Class-ului. În schimb, BMW Seria 7 devine mult mai tentant în special pentru oamenii de succes din zona IT-ului (unde vorbim de companii dintre cele mai potente), dar și pentru cei care pun mai mult accent pe ceea ce oferă efectiv mașina în materie de tehnologie avangardistă.

Așa încât în cazul lui BMW Seria 7 nu-și are sensul întrebarea „merită sau nu?”, deoarece nu vorbim de o alegere pragmatică. Pe lângă cea mai high-tech limuzină a momentului, Seria 7 e și limuzina de lux cel mai plăcut de condus (cel puțin în versiunea 750Li xDrive). Dacă aceste două caracteristici sunt prioritare în fața imaginii de lux, alegerea unui BMW Seria 7 devine naturală.

test-bmw-seria-7---stiinta-tehnica-113
BMW Seria 7: limuzina high-tech a momentului, dar și limuzina cel mai plăcut de condus. O adevărată reușită tehnologică pentru BMW

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?