0
(0)

Francezii care domină piața de mașini electrice din Europa grație citadinei 100% electrice Renault ZOE (cu care am realizat în vara lui 2017 un material eco unic) și-au propus să le facă zile fripte brandurilor auto, în general premium, care propun berline spațioase, confortabile și pretențioase. Să vedem dacă Talisman este… cu noroc pentru Renault în acest sens.

Imagine și aspect

Încercările francezilor de a contracara propunerile germane premium durează de niște decenii bune. În timp ce Mercedes-Benz, BMW sau Audi au câștigat teren în primul rând datorită evoluției pas cu pas a stilului, mizând mai mult sau mai puțin pe conservatorism, cei de la Renault au vrut parcă tot timpul să agite spiritele și apele, adăugâd ingrediente precum stil inedit și un raport preț/dotări mai captivant.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-2
Înainte de Talisman au existat Renault 25 (1983-1992), Renault Safrane (1992-2000) și controversatul Renault Vel Satis (2001-2009)

Astfel, în anii ’80, Renault 25 uimea publicul conservator prin hayonul de mari dimensiuni, iar în anii ’90 a fost rândul lui Renault Safrane să devină vârful de lance al mărcii franțuzești. La începutul anilor 2000, Renault a riscat totul pe cartea originalității, Vel Satis devenind una dintre cele mai originale și nonconformiste (dar și foarte controversate) limuzine de clasă mare de până acum.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-3
Concept-car-ul Renault Talisman, dezvăluit la Salonul Auto Frankfurt 2002, s-a dovedit prea avangardist pentru gusturile clientelei începutului anilor 2000…

De altfel, Vel Satis a stat la baza unui concept-car extravagant, Talisman, apărut în 2002, dar care nu s-a mai concretizat într-un model de serie. Motivul pare paradoxal: clientela noului mileniu nu era pregătită, de fapt, pentru extravaganță, așa cum credeau producătorii auto că vor fi cumpărătorii de mașini la începutul anilor 2000. Așa încât strategiile au trebuit regândite, între timp industria auto fiind lovită de marea criză din 2008, dar începând să fie și inundată de segmentul SUV-urilor.

Talisman s-a reîntors în nomenclatorul Renault la începutul anilor 2010, dar exclusiv în China. De-abia prin 2015 europenii au avut, din nou, dreptul la un nou vârf de lance Renault, botezat Talisman și care, de data aceasta, arăta o atenție mult mai mare la combinația între lux și sobrietate.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-4

Așa încât, din punct de vedere al aspectului, Talisman devine realmente atractiv pentru… fanii berlinelor premium germane! Ok, poate exagerez, dar mașina are o personalitate foarte puternică, în primul rând datorită luminilor de poziție LED cu o formă ciudată și a stopurilor alungite pe orizontală.

Habitaclu și spirit practic

Caroseria de 4,85 metri lungime ascunde un spațiu interior realmente generos, Talisman fiind gândit în principal pentru pasagerii cu funcții înalte, fie prin administrație, fie prin companii. Modelul de față ne-a fost pus la dispoziție cu ocazia unui periplu la Palatul Brukenthal din Avrig, județul Sibiu (unde Știință&Tehnică a inițiat în 2016 o Academie de Vară), precum și la Muzeul de Artă din Târgoviște, periplu prilejuit de „Școala Altfel”.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-5

Rolul de „directori” care să se bucure de spațiul și confortul de înalt nivel pe banchetă l-au avut profesorul Alexandru Mironov și doctorul Radu Dop. Domnul doctor, având o înălțime de peste 1,80 metri, chiar a remarcat spațiul foarte bun pentru picioare și pentru cap, în timp ce domnul profesor a apreciat silențiozitatea mașinii, ceea ce le-a permis un cadru excelent pentru povești diverse, care să facă timpul să zboare mai repede.

Rolul de șofer l-a avut colegul nostru specialist în astronomie, vânătorul de eclipse Cătălin Beldea. Uitam să menționez: rol de șofer mai convențional…, adică obișnuit mai mult cu butoane în bord decât cu touchscreen-uri. Prin urmare, i-a luat ceva mai mult timp să se acomodeze cu „tableta” din bordul mașinii, un touchscreen generos, cu diagonala de 8,7 inci și cu butoanele fizice reduse la minimum.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-6

Este vorba despre sistemul multimedia R-Link 2, despre care am vorbit mai pe larg în testul cu hatchback-ul Megane. Mie cel mai mult mi-a plăcut la acest sistem poziționarea pe verticală, care face meniul mai intuitiv, dar ajută în primul rând la afișarea itinerariului de pe harta sistemului de navigație – pe verticală este mult mai ușor de urmărit traseul pe care îl parcurgi, mai ales daca displayul este așa de generos.

Colegul Cătălin, în schimb, s-a declarat „scos din minți de lipsa butoanelor analogice și de digitalizarea excesivă a planșei de bord” – asta deși toată ziua stă pe smartphone, ba chiar și laptopul are touchscreen… Ulterior, însă, m-a amuzat să aud că, în mașina personală, avea tendința în primele minute să apese pe butoane, ca și cum ar fi fost parte a unui ecran tactil.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-7

Ceea ce mă face să cred că, oricât de convențional se crede un șofer, avantajele unui touchscreen sunt foarte mari și contribuie la creșterea nivelului de confort în condus. De altfel, Cătălin a recunoscut, cu jumătate de gură, că minimalismul interior devine un avantaj pe timp de noapte, ambianța coloristică interioară fiind de natură să te țină concentrat la drum, nu să te distragă.

Manevrabilitate și dinamism

Colegul Cătălin nu se ferește să recunoască faptul că, din postura de proprietar de mașină japoneză, are destule idei preconcepute legate de mașinile europene realizate de brandurile generaliste. De aceea primele momente de contact cu Renault Talisman au fost chiar surprinzătoare, vânătorul nostru de eclipse petrecând destul de mult timp să analizeze calitatea materialelor interioare. De care, în final, s-a declarat mai mulțumit decât s-ar fi așteptat.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-8

A rămas, însă, mult mai impresionat de confort și de ținuta de drum. În privința primului aspect, nu e de mirare, deoarece Renault este un adevărat specialist când vine vorba de suspensii confortabile. Iar, în cazul unei berline de asemenea calibru, confortul celor din spate devine prioritar.

În cazul de față, însă, superioritatea confortului se datora și sistemului de control electronic al amortizoarelor, care vine la pachet cu un sistem foarte rar întâlnit la mașini: 4CONTROL. Această sintagmă ascunde un sistem de direcție pe toate cele patru roți, virarea celor din spate fiind controlată de la un motor electric.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-9

La viteze mici, roțile spate virează în sens contrar celor din față, cu până la 3,5° pentru obținerea unei raze de bracaj mai mică. La viteze mari, de peste 80 km/h, roțile spate virează până la 1,9° în același sens cu roțile față, pentru un mai bun control în curbele rapide. Toate acestea l-au făcut pe colegul de la volan să aprecieze foarte mult modul de condus al mașinii, în ciuda faptului că era vorba de o berlină cu un gabarit deloc neglijabil.

Buget și concluzii

La finalul testului, concluzia lui Cătălin Beldea mi s-a părut cam metaforică: „Dacă mă lega cineva la ochi și îmi dădea pe mână această mașină într-un deșert plat, fără obstacole, unde aș putea conduce și fără să văd, aș fi crezut că este vorba de o mașină de lux nemțească, cu o motorizare superioară. În plus, prețul mașinii este foarte bun raportat la dotările de top, multe dintre ele specifice mai degrabă segmentului de lux”.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-10

Deci Renault Talisman este o mașină foarte bine realizată pentru drumurile lungi, unde prioritare sunt confortul și siguranța. Prețul de bază, puțin peste 22.000 de euro, este foarte tentant pentru segmentul său, dar o versiune bine dotată, cum era cea din testul de față, se ridică la 30.000 de euro. Care pare o sumă mare, până când o raportăm la dotări.

Versiunea de top vine standard cu multe echipamente și tehnologii moderne. În primul rând, cutia automată EDC, cu dublu ambreiaj, care eficientizează funcționarea motorului, deci și consumul. Apoi farurile cu LED, autoadaptive, care cresc „senzațional de mult siguranța pe timp de noapte” (oarecum comic, având în vedere că pentru un astronom lumina puternică este cel mai mare dușman când vrea să observe spectacolul celest…).

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-11

Sistemul 4CONTROL și amortizoarele adaptive presupun un cost de numai 1.500 euro suplimentar, ceea ce este de apreciat date fiind marile avantaje pe care le aduc în materie de confort și îmbunătățire a ținutei de drum și manevrabilitații. La acestea se mai adaugă sisteme de siguranță activă deja cunoscute în industria auto: Pack Securitate (frânare activă de urgență, cruise control adaptiv și alertă distanță de siguranță – pentru 400 de euro), Pack Asistență la Condus (comutare automată fază mare, altertă depășire bandă, Head-up Display – pentru 500 euro) sau Pack Easy Parking (asistență la parcare „mâini libere” – pentru 600 de euro).

Așa încât, în final, cu puțin peste 30.000 de euro, versiunea de top Renault Talisman devine un „executive sedan” mult mai tentant decât credea colegul meu inițial. Probabil că, dacă Știință&Tehnică ar fi o companie de milioane de dolari, vânătorul nostru de eclipse și-ar dori o astfel de mașină de firmă… Așa, însă, rămâne melancolic ori de câte ori vede pozele  pe care le-a făcut cu Renault Talisman.

test-renault-talisman-stiinta-tehnica-12
Talisman – un nume cu adevărat norocos pentru grupul Renault, care, în 2017, grație alianței cu Nissan și Mitsubishi, a devenit Number One mondial în industria auto!

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?