0
(0)

Există o explicaţie pentru care deciziile de grup sunt influenţate de indivizii dominanţi – potrivit unui studiu al unor cercetători britanici, testosteronul ne face să ne supraevaluăm opiniile, făcându-ne în acest mod mai puţin cooperanţi.

 

Cooperarea cu alţi indivizi are avantaje certe, prin împărtăşirea experienţei şi cunoştinţelor, însă aceasta nu funcţionează întotdeauna, mai ales atunci când un mascul ori o femelă alfa domină luarea deciziei.

Din analiza modului de lucru în echipă, s-a observat că oamenii ce au un exces de oxitocină sunt mai cooperanţi şi îşi împărtăşesc lejer cunoştinţele şi experienţa acumulate.

Însă, potrivit unui studiu recent publicat în Proceedings of the Royal Society B, testosteronul are un efect diametral opus, făcând oamenii mai puţin cooperanţi şi mai egocentrici.

Pentru realizarea experimentului social, cercetătorii au efectuat pe parcursul a două zile, la un interval de o săptămână, teste pe 17 perechi de femei voluntare, care nu se cunoşteau. În prima zi, fiecare pereche a primit un supliment de testosteron, iar după o săptămână au primit o pastilă cu efect placebo. Pentru realizarea studiului au fost alese femei , deoarece bărbaţii au oricum un nivel mai ridicat al acestui hormon, iar suplimentarea sa poate afecta producţia proprie de testosteron, fapt ce ar fi influenţat rezultatele studiului. În plus, în cazul femeilor, creşterea bruscă a nivelului de testosteron are efecte imediate şi mai bine conturate.

Fiecare din membrele echipelor privea câte un ecran individual, însă pe toate monitoarele erau înfăţişate aceleaşi imagini. La fiecare probă, pe monitoare apăreau două imagini, una dintre acestea conţinând o \”ţintă\”, fiecare dintre subiecte trebuind să identifice respectiva imagine-ţintă. În cazul în care fiecare din ele identifica aceeaşi imagine, se trecea la setul următor, dar, dacă aveau rezultate diferite, trebuiau să colaboreze, să discute şi să ajungă la un consens. În lipsa suplimentelor cu testosteron partenerele colaborau bine, însă când au primit aceste suplimente, colaborarea a avut de suferit, fiecare din ele având tendinţa să-şi impună punctul de vedere.

Testosteronul cauzează diferite tipuri de comportament social. De exemplu, la cimpanzei, înaintea unei lupte, nivelurile acestui hormon cresc, iar în cazul femeilor condamnate, nivelurile de testosteron sunt asociate cu o agresivitate sporită şi un comportament mai antisocial.

Savanţii consideră că astfel de descoperiri reflectă rolul testosteronului în motivaţia de a domina ceilalţi indivizi şi în a creşte egocentrismul.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here