0
(0)

Pentru prima oară s-a reușit transplantarea de neuroni, obținuți din celule fibroblaste extrase din piele, în creierul unor maimuțe.

 

Japonezul Shinya Yamanaka a reușit în 2006 să transforme celule fibroblaste, extrase din pielea un șoarece, în celule stem pluripotente. Acestea poartă numele de celule stem pluripotente induse (induced pluripotent stem cells- iPSC) și au în principiu aceleași caracteristici ca celulele stem pluripotente embrionare. Ele se pot converti în orice tip de celulă, deschizându-se astfel calea pentru rezolvarea a numeroase probleme medicale.

Într-un studiu publicat în ediția din 14 martie al revistei Cell Reports, echipa profesorului de neuroștiințe Su-Chun Zhang de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA, a anunțat că a făcut un pas extrem de important în utilizarea celulelor stem pluripotente induse. Cu ajutorul lor, echipa de cercetători a obținut celule neuronale pe care le-a transplantat în creierele unor maimuțe rhesus.

Procedura folosită a fost următoarea. În cadrul experimentului au fost utilizate trei maimuțe rhesus atinse de boala Parkinson. Din pielea lor au fost extrase celule fibroblaste, care într-o primă etapă au primit o genă suplimentară, prin care ele au devenit fluorescente prin sintetizarea proteinei GFP (Green Fluorescent Protein). Apoi aceste celule au fost convertite în celule stem pluripotente induse. Aceste celule stem pluripotente induse au fost reprogramate pentru a deveni celule neuronale progenitoare (adică precursoare de neuroni), după care au fost transplantate imediat în creierele maimuțelor respective.

După șase luni cercetătorii au obținut rezultate promițătoare. O dată implantate în creier, celulele neuronale s-au dezvoltat, diferențiindu-se în celule neuronale propriuzise și în celule gliale. Neuronii transplantați, la capătul celor șase luni, aveau un aspect normal.  Su-Chun Zhang: ”Creierul maimuțelor semăna cu un creier normal și nu se putea vedea că el a suprortat o grefă. Structural el arăta ca un creier normal iar grefa nu putea fi identificată decât cu ajutorul unui microscop cu fluorescență.”  Marina Emborg, coautoare a studiului publicat în Cell Reports remarcă importanța studiului: ”Din ce știu eu este pentru prima oară când celule transplantate în creierul unei primate nonumane s-au integrat atât de bine […]. După șase luni nu am identificat nici o cicatrice, ceea ce este un semn foarte bun”. Mai trebuie să adăugăm un aspect important: după cele șase luni de transplant în creierul maimuțelor supuse experimentului nu au existat indicii privitoare la apariția vreunui cancer cerebral. Aceasta este marea îngrijorare legată de utilizarea celulelor stem pluripotente induse. Celulele obținute prin convertirea lor prezintă un mare risc de dezvoltare a diferitelor forme de cancer.

Deși promițătoare, rezultatele obținute acum au o limitare importantă. Celulele transplantate nu au fost suficiente pentru a permite producerea de cantități suficiente de dopamină, neurotrasnmițătorul al cărui deficit duce la apariția bolii Parkinson. Din acest motiv, la cele trei maimuțe supuse transplantului nu s-a putut constata o ameliorare a simptomelor bolii Parkinson.

Dar, să nu uităm, este pentru prima oară când se reușește transplantarea în creierul unor primate nonumane de celule neuronale obținute din celule fibroblaste, ceea ce deschide o direcție extrem de promițătoare în dezvoltarea viitoare a medicinei. Acestă tehnică ar putea fi soluția pentru o serie de boli cerebrale degenerative, cum ar fi boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică etc. Ne putem aștepta ca celulele stem pluripotente induse să ajute și la ”fabricarea” de organe necesare transplanturilor.

Surse: Universitatea Wisconsin-Madison, Induced Pluripotent Stem Cell-Derived Neural Cells Survive and Mature in the Nonhuman Primate Brain (Cell Reports, 14 martie 2013)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here