0
(0)

Pe 6 iunie, dimineaţa, imediat cu răsăritul Soarelui, un eveniment extrem de rar s-a putut observa de pe teritoriul României. Pentru ultima dată în următorii 105 ani, Venus, a doua planeta de la Soare, a traversat discul solar. O echipă Știință&Tehnică a realizat astrofotografii profesioniste cu tranzitul lui Venus.

 

În istorie, fenomenul a fost unul extrem de important. Datorită tranzitelor lui Venus, prin metoda paralaxei, astronomii au reuşit să determine distanţa esenţială dintre Pământ şi Soare, iar mai apoi să dea măsura concretă a vastităţii sistemului solar.

Din România, tranzitul a putut fi admirat doar pentru circa 2 ore, de la răsărit până în jurul orei 7:50. Împreună cu astronomul amator Cătălin Fus, am organizat o mini-expediţie într-o zonă aleasă abia cu 8 ore înainte de eveniment. Nebulozitatea excesivă de pe teritoriul României ne-a dat numai două opţiuni: sudul litoralului şi sud-vestul extrem al ţării. După consultări cu specialistul INMH, dl. Mihai Huştiu, am ales zona Calafat-Vânju Mare.

După 5 ore de condus, am ajuns într-o zona relativ liberă de nori, abia cu 5 minute înainte de răsărit şi de începerea fenomenului. Ataşez câteva imagini surprinse prin diferite filtre solare, de la nori groşi la Hidrogen-alpha.

\"(w540)

\"(w540)

Foto: Cătălin Beldea & Cătălin Fus / Știință&Tehnică

\"(w540)

Set-up-ul S&T

Imagini spectaculoase şi întreaga poveste a tranzitului văzut de pe teritoriul României, puteţi citi în ediţia printată a revistei Ştiinţă şi Tehnică din luna iulie!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here