O nouă ediție a conferinței-dezbatere „Electric Cars – The Future Now” a avut loc pe 27 septembrie. Evenimentul organizat de Idea Events, împreună cu Renovatio și Asociația Together For a Better Tomorrow, a reunit lideri ai industriei de profil într-o discuție ce a vizat noutăți din domeniul electro-mobilității, tehnologiei și infrastructurii aferente.

Partenerii evenimentului au fost Telekom România, Volkswagen, Audi, smart și Private Jets Europe.

electric-cars-the-future-now-masini-electrice-stiinta-tehnica-1Evenimentul a fost deschis de Oraan Mărculescu, Online Project Manager Știință & Tehnică, care a prezentat punctul său de vedere cu privire la avantajele oferite de mobilitatea electrică și beneficiile adoptării de noi tehnologii ce vin în sprijinul reducerii poluării și schimbărilor climatice.

Conferința a continuat cu prezentarea celor mai recente platforme de software și e-roaming oferite de Telekom România, care vin în sprijinul utilizatorilor de mașini electrice și contribuie la dezvoltarea infrastructurii. Costin Constantin, ICT Business Development Manager, a vorbit despre implicarea Telekom în dezvoltarea industriei electro-mobilității în România, punctând importanța livrării de servicii securizate și ușor de utilizat în rețeaua de stații de încărcare electrică.

electric-cars-the-future-now-masini-electrice-stiinta-tehnica-2Dezvoltatorul de proiecte de energie verde Renovatio, reprezentat de CEO Alexandru Teodorescu, a vorbit despre proiectul european derulat în parteneriat cu Telekom Croația, pe baza căruia vor fi instalate până la finalul anului 2020 un număr de 58 de stații rapide și 3 stații ultra-rapide de încărcare pentru mașini electrice în România. Proiectul va fi sprijinit de Volskwagen și Kaufland România.

În același timp, va fi implementată o nouă platformă de operare a rețelei e-charge, care va lega rețeaua de stații de încărcare din România la platformele europene de eRoaming. Alexandru Teodorescu a răspuns întrebărilor venite din partea publicului aflat la eveniment, cu privire la posibilitatea extinderii rețelei de stații de încărcare în zona Moldovei, taxare și sisteme de plată.

Dino Novosel, Head of e-mobility Telekom Croația, a completat discuția cu o privire de ansamblu asupra industriei e-mobility în Croația și a soluțiilor de smart e-mobility implementate de Telekom Croația.

Un alt exemplu pozitiv a venit și din partea Hubject, companie germană prezentă pentru prima oară în România, la invitația Idea Events. Cu peste 280 de parteneri, platforma Hubject este cea mai mare piață internațională digitală B2B pentru servicii legate de încărcarea vehiculelor electrice. În doar 5 ani, au reușit conectarea a peste 55.000 de puncte de încărcare de pe 3 continente. Lasse Anbuhl, Market Development Manager, a vorbit despre cum reușește platforma Hubject să conecteze principalii actori din zona e-mobility, cu scopul de a dezvolta această industrie și de a le oferi utilizatorilor de mașini electrice o experiență simplificată.

În continuarea discuției, brand managerul Volkswagen, Bogdan Florea, a declarat: „Fără îndoială, mașinile electrice sunt soluția de mobilitate a viitorului; deși piața este încă la început, ne așteptăm ca acest segment să crească exponențial în următorii ani. Astfel, observăm un interes în creștere pentru soluțiile de electro-mobilitate din partea clienților care ne vizitează showroom-urile din toată țara, motiv pentru care estimăm un număr de 80 de mașini vândute până la finalul anului. Mai mult, mașinile electrice au devenit și mai accesibile prin Programul Rabla Plus — de exemplu, modelul e-up! poate fi achiziționat prin finanțarea oferită de Porsche Finance Group, la o rată de 100 Euro (TVA inclus).

electric-cars-the-future-now-masini-electrice-stiinta-tehnica-4Cea de-a doua sesiune a conferinței s-a desfășurat sub forma unei dezbateri la care au luat parte utilizatori de mașini electrice și reprezentanți ai companiilor care au în flotă modele electrice:

  • Paul Badea — CEO Badsi Nissan
  • Oraan Mărculescu — Online Project Manager Știință & Tehnică
  • Demis Ghindeanu — Co-fondator Pony Car Sharing
  • Loredana Samoilă — Public Relations and Communications Specialist Kaufland
  • Claudiu Butacu — Președinte Solar Decathlon București.

Aceștia au vorbit despre experiența de condus oferită de mașinile electrice, plusuri și minusuri în ceea ce privește costurile de mentenanță, ajutoarele venite din partea statului, motivele care i-au determinat să aleagă să conducă sau să doteze flotele cu mașini electrice și impactul asupra business-ului lor.

electric-cars-the-future-now-masini-electrice-stiinta-tehnica-5Tudor Bratu și Costin Giurgea, moderatorii evenimentului și cunoscuți publicului ca prezentatori ai emisiunii tv SuperSpeed, i-au provocat pe cei prezenți la discuții oneste despre mașinile electrice și au împărtășit la rândul lor impresii despre modele pe care le-au testat și care sunt disponibile și pe piața din România.

Tot ei au conturat și concluziile conferinței: decizia de cumpărare a unei mașini electrice nu mai poate fi influențată la această oră de false probleme, generate de autonomia mașinilor electrice, lipsa infrastructurii în România sau costurile crescute ale mașinilor electrice. Există, din fericire, companii private și autorități care susțin domeniul electro-mobilității, devenit o necesitate mai ales în orașe, unde nivelul noxelor și al poluării fonice se situează la cote alarmante.

La finalul evenimentului, s-a organizat o tombolă la care Avis România a oferit un voucher de închierere a unei mașini hibride automate, timp de 4 zile.

Participanții la eveniment au putut admira și testa o gamă largă de modele electrice și hybrid plug-in, puse la dispoziție de partenerii evenimentului:

  • Volkswagen cu modele e-Up, e-Golf, Passat GTE, Golf GTE;
  • Audi a prezentat modelul Audi Q7 e-tron Quattro, primul hibrid plug-in TDI cu tracțiune quattro și în același timp primul hibrid plug-in cu motor diesel de la Audi;
  • Smart a prezentat modelele smart electric drive fortwo, forfour, respectiv cabrio. Din luna iunie, modelele smart electric drive sunt disponibile pentru comenzi la Partenerul Autorizat smart — Autoklass Pipera.

electric-cars-the-future-now-masini-electrice-stiinta-tehnica-6

Un proiect dezvoltat alături de Renovatio.

Partenerii evenimentului: Telekom România, Volkswagen, Audi, smart și Private Jets Europe. 

Traducerea a fost oferită de Casa de Traduceri, iar aranjamentele florale de Fairy Garden.

 

Despre organizator și co-organizatori:

Idea Events este divizia de evenimente a Private Luxury Group. Cu experiență în organizarea de evenimente private pentru clienții săi exclusivițti, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și naționale. Debutul a fost marcat de o serie de premiere: Idea Events a organizat prima conferință din România dedicată mobilității electrice, a adus pentru prima oară în România un reprezentant Global Reporting Initiative pentru a vorbi despre cele mai noi standarde de raportare non-financiară și i-a avut ca invitați speciali la una dintre conferințe pe arhitecții celei mai sustenabile clădiri de învățământ din Europa. Idea Events continuă să își dedice întreaga activitate organizării de evenimente și campanii memorabile, care se diferențiază prin subiectele unice și profesionalismul execuției.

Renovatio, pionier în industria regenerabilă din România prin dezvoltarea primelor parcuri eoliene și fotovoltaice, s-a angajat într-o politică de inovare continuă și grijă față de mediul înconjurător. Renovatio e-charge este prima rețea bazată pe soluții de încărcare rapidă, dedicată tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din România. Rețeaua va avea cel puțin 50 de puncte de încărcare Fast Charge, asigurând mobilitate electrica în marile orașe și de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează România.

Asociația Together for a Better Tomorrow are ca scop organizarea de acțiuni și proiecte menite să sprijine dezvoltarea durabilă și să încurajeze un stil de viață sustenabil.