0
(0)

Oamenii de știință specializați în fizica materialelor încearcă, neobosiți, să modifice proprietățile naturale ale acestora, pentru a le face mai rezistente, mai maleabile și mai puțin fragile. Este vorba despre caracteristici, în general, incompatibile în structura aceluiași material, ceea ce duce adesea la compromisuri în realizarea produsului finit. Totuși, acest lucru pare că începe să țină, de acum, de domeniul trecutului.

 

 

Cercetătorii Universității Tehnice din Hamburg și de la Helmholtz Center Geesthacht au proiectat un nou nanomaterial, care este capabil să-și modifice rezistența și elasticitatea, prin simpla acționare a unui comutator.

Materialul în discuție este un aliaj care își schimbă proprietățile mecanice sub influența curentului electric și care poate fi dur și rigid, sau moale și elastic, în funcție de natura încărcăturii electrice care îl traversează.

Pentru a crea acest material hibrid, cercetătorii au scufundat metale prețioase precum aurul și platina într-o soluție acidă, unde, prin procesul de corodare, au devenit poroase. Golurile rezultate au fost impregnate cu un lichid conductiv, acid diluat sau soluție salină.

Odată ce ionii materialelor s-au dizolvat în lichid, suprafețele metalice ale amestecului obținut au fost încărcate electric: proprietățile mecanice ale componentei metalice s-au modificat prin aplicarea unei sarcini electrice în lichidul conductiv. Acest lucru a produs o transformare a legăturilor atomice de la suprafața metalului, făcându-l mai dur sau mai „apos”.

Acest rezultat deschide noi perspective către o varietate de aplicații, printre care construirea unor materiale autoregenerabile, care pot răspunde la forțele și condițiile tipice anumitor zone și activități, devenind mai moi sau mai dure, în funcție de cum o cere situația.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here