Misiunea Mars Science Laboratory (MSL), după mai multe amânări, a intrat în linie dreaptă.

În acest moment roverul Curiosity, se află la Cape Canaveral, în vederea instalării sale în vârful unei rachete Atlas V. Decolarea către Marte va avea loc pe 25 noiembrie 2011, iar debarcarea pe Marte va avea loc în 6 august 2012. Roverul Curiosity este de cinci ori mai masiv decât precedentele rovere, şi va transporta instrumente ştiinţifice cu o masă de 10 ori mai mare decât cele care echipau roverele Spirit şi Oportunity.

Misiunea Curiosity pe suprafaţa Planetei Roşii se va întinde timp de un an marţian, adică 686 zile (dacă nu cumva, cum a fost cazul precedentelor rovere, misiunea nu va fi prelungită). Energia necesară funcţionării echipamentelor nu va mai fi asigurată de panouri solare, ci de o mică centrală electrică, bazată pe căldura degajată în urma dezintegrării unor izotopi radioactivi. Misiunea Mars Science Laboratory are drept obiectiv evaluarea Planetei Roşii, pentru a se vedea dacă ea a putut susţine, sau dacă poate susţine şi în zilele noastre, forme de viaţă.

Despre această misiune, în revista Ştiinţă & tehnică se va vorbi pe larg într-un viitor dosar care îi va fi dedicat. Până atunci vă invităm să urmăriţi două animaţii, realizate de Jet Propulsion Laboratory al NASA. Vă rugăm să urmăriţi cu atenţie felul în care Curiosity va debarca pe Marte. Pentru prima oară este folosită o “macara aeriană”!

În această animaţie, care durează 11 minute, puteţi vedea principalele evenimente ale misiunii MSL.

https://youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw%26amp

Iar în această  versiune scurta a animatiei precedente puteți urmări fazele principale ale misiunii, însoţite de comentariul unui specialist NASA.

https://youtube.com/watch?v=MIpFgump7so%26amp

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul JPL.