0
(0)

În fiecare an, peste 160 milioane de europeni  acuză o suferință psihică– 38% din populația Bătrânului Continent, potrivit unui raport dat publictății de European Brain Council și European College of Neuropsychopharmacology.

 

Studiul, condus de Hans-Ullrich Wittchen, psiholog la Technical University din Dresda, Germania, s-a întins pe o perioadă de trei ani și a acoperit 27 de țări din UE, dar și Elveția, Norvegia și Islanda. În cadrul lui, cercetătorii au descoperit că cele mai răspândite afecțiuni psihice sunt anxietatea, insomnia și depresia (14%, 7% și respectiv 6.9% din total), dar și că mai puțin de o treime din cei bolnavi apelează la tratament.

Inițial, cercetătorii își propuseseră să studieze toate bolile care afectează creierul, împărțite în două categorii principale: dereglările psihice sau psihiatrice (precum depresia și schizofrenia) și bolile neurologice, printre care Parkinsonul, scleroza multiplă și accidentele vasculare cerebrale. Dar întrucât multe dintre aceste maladii survin concomitent, oamenii de știință nu au reușit să estimeze incidența lor combinată. De fapt, Wittchen crede că cifrele reale ar putea fi  „considerabil mai mari” decât 38%.

În plus, când vine vorba de tratament, mai ales în cazul bolilor psihiatrice, situația este în opinia lui Wittchen „neobișnuit de deficitară” chiar și în țări cu sisteme bune de sănătate. „Este foarte rar ca un bolnav să primească tratament în anul imediat următor instalării bolii”. Iar acest lucru se întâmplă doar parțial din cauza faptului că bolile în sine sunt complexe și dificil de tratat, o parte importantă din „vină” putând fi atribuită stigmatului asociat bolilor psihice. „Mulți oameni cred că odată ce ți s-a declanșat o astfel de boală vei suferi de ea pentru tot restul vieții, dar multe dintre aceste dereglări pot fi tratate”, precizează specialistul.
Sursa: Nature

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here