0
(0)

Uneltele de os, cioplite, șlefuit sau crestate astfel încât să devină harpoane, vârfuri de suliță, de săgeți, ace sau chiar pumnale sunt extrem de rare în istoria veche a omenirii și, cu excepția câtorva situri africane, ele sunt aproape inexistente înainte de acum 45.000 de ani. În restul lumii, mai precis în Europa sau Asia, foarte puține au fost descoperite și, chiar și așa, acestea au fost puțin documentate.

Într-un articol publicat în Journal of Archaeological Science, prof. dr. Zhang Shuangquan, de la Academia Chineză de Științe, alături de dr. Francesco d’Errico de la Universitatea din Bordeaux, a anunțat descoperirea celor mai vechi unelte de os preistorice de pe teritoriul Chinei.

17 la număr, aceste unelte au fost descoperite în peștera Ma’anshan din sudul Chinei, provincia Goizhou, în straturile 6, 5 și 3 ale peșterii, straturi corespunzând perioadelor de timp de acum 35.000, 34.000 și 23.000 de ani. „Aceste artefacte nu sunt numai cele mai vechi din China, dar sunt unele dintre cele mai vechi ale lumii, după cele din Africa”, a declarat Zhang Shuangquan. Interesant este că printre artefactele descoperite în stratul vechi de 23.000 de ani, se regăsesc două care au vârfurile crestate, ceea ce indică o schimbare a preferințelor vânătorilor de la vânatul mediu spre cel mic.

De asemenea, este un lucru inedit pentru un sit paleolitic din China să prezinte schimbări culturale în crearea artefactelor, așa cum se întâmplă în siturile de profil din Europa. În general, conform specialiștilor chinezi, sunt extrem de puține exemple de astfel de modificări culturale în siturile din estul și sudul Asiei, tehnologia tinzând să rămână neschimbată pe perioade mari de timp.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?